Sari direct la conținut

Dezvăluiri China ar fi spionat americanii prin intermediul unor rețele de telefonie mobilă din Caraibe (The Guardian)

HotNews.ro
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

China este suspectată că a utilizat rețele de telefonie mobilă din Caraibe pentru a spiona zeci de mii de cetățeni americani, ca parte a unei campanii de amploare împotriva Americii, susține un expert în probleme de securitate în domeniul rețelelor de telefonie mobilă citat de The Guardian.

Dezvăluirile descriu un tablou de ansamblu îngrijorător cu privire la modul în care China a exploatat vechile vulnerabilități ale rețelei globale de telecomunicații.

Presupusele atacuri ale Chinei i-au permis să identifice, localizeze și să intercepteze comunicațiile telefonice ale abonaților americani, spune expertul Gary Miller, din Washington.

Miller și-a axat analiza pe mesaje care nu păreau a fi legitime, fie pentru că nu erau autorizate de GSMA (autoritate internațională privind reglementarea standardelor din industria telecomunicațiilor), fie pentru că mesajele proveneau dintr-o locație diferită de cea în care se afla abonatul.

În centrul acuzațiilor stă faptul că Beijingul, prin intermediul unui operator controlat de stat direcționează mesaje de semnalizare către abonații americani, de obicei atunci când aceștia călătoresc.

Vulnerabilitățile sistemului și lipsa protecției

Mesajele de semnalizare sunt comenzi trimise de operatorii de telefonie mobilă în întreaga rețea globală. Acest procedeu permite operatorilor să localizeze abonați și să-i conecteze între ei, percepând și taxe de roaming. Dar mecansimul poate fi utilizat și în scopuri ilegitime, pentru monitorizarea și interceptarea comunicațiilor.

Operatorii de telefonie mobilă din SUA pot bloca cu succes astfel de încercări, însă Miller crede că americanii nu au făcut prea multe pentru a-și proteja utilizatorii de telefonie mobilă, care nici măcar nu sunt conștienți de cât de vulnerabile sunt comunicațiile lor.

Miller mai spune că autoritățile cunosc foarte bine vulnerabilitățile sistemului.

“Agențiile guvernamentale și Congresul știu de ani de zile despre vulnerabilitățile rețelei de telefonie mobilă. (…) Recomandările de securitate făcute de guvernul nostru nu sunt suficiente pentru a stopa aceste atacuri. Nimeni din industrie nu vrea ca publicul să cunoască gravitatea acestor acțiuni de supraveghere. Îmi doresc ca oamenii să știe”, a spus expertul.

Reacția Chinei

Miller susține că a descoperit cazuri în care aceiași utilizatori au fost simultan ținta atât a companiei controlate de statul chinez China Unicom, cât și a două companii din Caraibe: Cable & Wireless Communications din Barbados și Bahamas Telecommunications Company.

Miller mai spune că în 2019 China și-a redus atacurile, în schimb au crescut atacurile asupra utilizatorilor americani în rețeaua 3G provenind din Barbados. Cele două companii au refuzat să comenteze acuzațiile.

În schimb, contactată de The Guardian, ambasada Chinei la Washington a respins orice acuzație: ”Poziția guvernului chinez în ceea ce privește securitatea cibernetică este clară și consistentă. Respingem categoric și combatem atacurile cibernetice de orice natură”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro