Zece foști șefi ai Pentagonului avertizează: Implicarea Armatei SUA în dispute electorale, un teritoriu periculos și ilegal
Cei zece foști șefi ai Pentagonului aflați în viață se pronunță împotriva oricărei implicări a forțelor armate în tranziția politică în curs, într-un articol publicat duminică de Washington Post, transmite AFP.
Cei zece foști secretari ai Apărării – Ashton Carter, Leon Panetta, William Perry, Dick Cheney, William Cohen, Donald Rumsfeld, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis și Mark Esper – au cerut în acest editorial ca Pentagonul să se angajeze în favoarea unui transfer pașnic al puterii.
Acest apel vine în condițiile în care Congresul urmează să certifice miercuri că democratul Joe Biden a câștigat alegerile din noiembrie și îl va înlocui în 20 ianuarie pe republicanul Donald Trump la Casa Albă.
„Eforturile în vederea implicării forțelor armate americane în rezolvarea disputelor electorale ne conduc într-un teritoriu periculos, ilegal și neconstituțional”, afirmă semnatarii, dintre care doi, Mattis și Esper, au fost numiți în funcție de Donald Trump.
Aceștia afirmă că responsabilii care încearcă să implice forțele armate în procesul de tranziție ar putea suferi serioase consecințe profesionale și juridice.
În condițiile în care Congresul trebuie să se pronunțe în 6 ianuarie asupra certificării rezultatelor prezidențiale, Donald Trump continuă să afirme că a câștigat și că victoria lui Joe Biden, recunoscută de marii electori, a fost obținută prin fraudă.
Mai multe zeci de recursuri formulate de tabăra lui Trump împotriva rezultatelor alegerilor au fost respinse de tribunalele americane în ultimele luni.
Foștii secretari ai Apărării arată, în acest editorial, că, cu excepția alegerilor din 1860, câștigate de Abraham Lincoln și urmate de secesiunea statelor sclavagiste din Sud și de Războiul Civil, Statele Unite dețin un număr record de tranziții pașnice.
„Acest an nu trebuie să fie o excepție”, subliniază ei.
Semnatarii nu precizează motivele care i-au determinat să intervină public.
Dar clasa politică de la Washington a fost tulburată de informațiile dezvăluite de presa americană potrivit cărora posibilitatea de a instaura legea marțială a fost evocată într-o reuniune de la Casa Albă. Aceste informații au fost dezmințite de Donald Trump.
Semnatarii apelului, care provin din cele două mari partide americane, arată că procedurile de contestare a rezultatelor alegerilor în mai multe state au fost respinse de tribunale iar voturile au fost confirmate de guvernele statelor.
Ei cer secretarului interimar al Apărării, Christopher Miller, și tuturor responsabililor din departamentul Apărării să faciliteze tranziția spre administrația președintelui ales Biden.
„Ei trebuie de asemenea să se abțină de la orice acțiune politică care ar submina rezultatele alegerilor sau ar compromite reușita noii echipe”, adaugă aceștia.