O instanță din Seul a cerut Japoniei compensații pentru victimele sclaviei sexuale / Tokyo denunță decizia drept „complet inacceptabilă”
Japonia a denunțat drept „complet inacceptabilă” o hotărâre a unei instanțe sud-coreene care îi ordonă să plătească daune femeilor forțate să lucreze în bordeluri ale armatei japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian.
Într-o decizie despre care se așteaptă să deterioreze și mai mult relațiile dintre cele două țări, instanța din capitala sud-coreeană Seul a hotărât vineri că Japonia trebuie să compenseze 12 femei care au fost forțate să lucreze ca așa numite „femei de reconfortare”.
Unii istorici afirmă că până la 200.000 de femei, majoritatea coreene, au fost forțate sau păcălite să lucreze în bordeluri militare între 1932 și 1945.
Deși unele supraviețuitoare ale sclaviei sexuale din perioada respectivă au acceptat plăți „umanitare” din partea guvernului japonez, multe altele au cerut compensații formale și o scuză oficială.
Experții legali afirmă însă că este improbabil ca Japonia să dea curs cererii curții din Seul.
Un grup de sprijin pentru victime a cerut autorităților să ia măsurile legale necesare pentru a îngheța activele guvernului japonez din Coreea de Sud dacă Tokyo refuză să le compenseze pe femei.
Japonia insistă că aceaste revendicări au fost stinse când cele două țări și-au normalizat legăturile diplomatice în 1965, adăugând că problema a fost soluționată „final și ireversibil” de o înțelegere din 2015 care a fost denunțată între timp de Seul.
Guvernul de la Tokyo convenise la sfârșitul lui 2015 să doneze un miliard de yeni unei fundații care oferă sprijin victimelor și familiilor lor, premierul nipon Shinzo Abe oferindu-și atunci „cele mai sincere scuze”.
Însă în 2018 președintele sud-coreean Moon Jae-in a anulat înțelegerea convenită în timpul predecesorului său, afirmând că nu reflectă dorințele supraviețuitoarelor sau sentimentele opiniei publice din Coreea de Sud.
Citește și: