Sari direct la conținut

Haos politic la Roma: Italia, în pericol de a rămâne fără guvern în plină pandemie

HotNews.ro
Giuseppe Conte (stanga) si Matteo Renzi (dreapta), Foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia
Giuseppe Conte (stanga) si Matteo Renzi (dreapta), Foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Fostul premier Matteo Renzi și-a retras partidul din coaliția de guvernare a Italiei, provocând haos politic la Roma, anunță Politico.

Renzi, al cărui partid Italia Viva este un partener junior în coaliția cu Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, a amenințat de mai multe zile că își va retrage sprijinul pentru guvernul lui Giuseppe Conte din cauza planului de relansare economică.

Acesta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă demisiile miniștrilor Teresa Bellanova (Agricultură) și Elena Bonett (Familie) precum și a secretarului de stat al ministerului de externe Ivan Scalfarotto, scoțând practic formațiunea sa de la guvernare.

Renzi, poreclit Il Rottamatore („Răzuitorul”), a afirmat că mișcarea a fost una curajoasă însă politicieni atât din coaliția de guvernare cât și ai opoziției au catalogat mutarea drept una iresponsabilă.

Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a afirmat că acțiunile lui Renzi reprezintă „un act împotriva Italiei. Avem nevoie de investiții, locuri de muncă, sănătate pentru a lupta cu pandemia. Nu o criză guvernamentală”.

Vito Crimi, președintele interimar al Mișcării 5 Stele, a scris pe Facebook că „în timp ce țara se confruntă cu dificultăți, eforturi și sacrificii în timpul celei mai grave crize de sociale, economice și de sănătate din istoria recentă, Renzi își retrage miniștrii”.

Premierul Giuseppe Conte a declarat la rândul său că italienii vor găsi de neînțeles o criză guvernamentală în mijlocul unei pandemii care a provocat moartea a peste 80.000 de persoane în Italia.

„Cred că o criză nu va fi înțeleasă de țară într-o perioadă cu atât de multe provocări”, a afirmat acesta.

Renzi a negat responsabilitatea pentru declanșarea crizei, afirmând că aceasta ar fi în derulare „de luni de zile” datorită lipsei de competență din guvern.

„Responsabilitatea este de a rezolva probleme nu de a le ascunde”, a declarat acesta făcând referire la criza sanitară și economică.

Testare pentru coronavirus în Italia (FOTO: Vincenzo Pinto / AFP / Profimedia Images)

Soluții incerte

Renzi a criticat stilul de a guverna a lui Conte prin decrete de urgență și obiceiul de a comunica prin social media, cerând în același timp ca planul de relansare economică al Italiei să includă fonduri din Mecanismul European de Stabilitate.

Însă cererea sa este o linie roșie pentru Mișcarea 5 Stele, cel mai mare partid din coaliție, pentru care dezmembrarea MES este o politică esențială încă de la formarea partidului cu rădăcini eurosceptice.

Deocamdată nu este clar ce va urma, Conte întâlnindu-se cu președintele italian Sergio Mattarella care are puterea de a numi șeful guvernului și cel mai probabil va fi o figură cheie în orice negocieri.

Renzi a insistat că este responsabilitatea lui Conte să rezolve criza, lăsând de înțeles că partidul său ar putea colabora din nou cu ceilalți parteneri ai coaliției dacă vor fi adoptate politici guvernamentale mai puternice.

Conte ar putea încerca să formeze un guvern fără sprijinul lui Renzi dar cu ajutorul independenților, demisionarilor din Mișcarea 5 Stele și a unui număr mic de partide de centru și centru-dreapta. Acestea sunt adesea catalogate de presa italiană ca fiind „cele responsabile”.

Însă este neclar dacă sprijinul lor va fi suficient pentru a învesti un guvern, în special în Senat, dacă unii membri ai partidului Forza Italia condus de fostul premier Silvio Berlusconi nu își vor oferi de asemenea sprijinul, lucru care pare puțin probabil.

Dacă nu va putea forma o majoritate Conte va fi nevoit să își prezinte demisia președintelui Mattarella care apoi va ține consultări pentru formarea unui nou guvern.

În cazul în care nu va fi găsită nicio majoritate Mattarella ar putea numi un guvern de uniune națională condus de un tehnorat, un nume vehiculat în presă fiind cel al lui Mario Draghi, fostul președinte al Băncii Central Europene.

Partidele de dreapta din opoziție, care conduc în sondajele de opinie, au cerut organizarea imediată de alegeri anticipate.

Lidera partidului Frații Italiei, Giorgia Meloni, a scris pe Twitter că:

„Italienii sunt în genunchi. Guvernul este vraiște. Italia nu mai poate să piardă timp, Conte demisionează. Alegeri acum.”

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro