CEDO: Reclamația Ucrainei împotriva Rusiei, privind Crimeea, a fost declarată "parțial admisibilă" / Urmează procedura pe fond
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat joi „parțial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei, după anexarea Crimeii, în 2014, urmând ca o decizie pe fond să fie pronunțată la „o dată ulterioară”, potrivit AFP.
Kievul acuză Moscova de „numeroase încălcări ale Convenției europene privind drepturile omului în Crimeea”, reamintește CEDO.
„Decizia CEDO este o puternică lovitură juridică asupra mitologiei folosite de Rusia în războiul hibrid. Crimeea este o istorie a agresiunii armate și a încălcărilor grave ale drepturilor omului, nu un „referendum” și o „expresie pașnică a voinței”, a reacționat ministrul ucrainean al Justiției, Denis Malyuska, potrivit unei comunicări a Ambasadei Ucrainei la București.
Potrivit Curții cu sediul la Strasbourg Rusia a exercitat într-adevăr un „control efectiv” asupra Crimeii, așa cum o dovedește „amploarea și forța prezenței militare rusești” în peninsula ucraineană.
Această prezență, reamintește CEDO, „a fost întărită (…) din ianuarie până în martie 2014 fără consimțământul autorităților ucrainene și în absența vreunui element care să conducă la ideea că o amenințare ar viza trupele rusești staționate în Crimeea”.
CEDO notează de asemenea că argumentele prezentate de Kiev în fața sa au fost „coerente și concordante”.
Aceste argumente includ, potrivit Curții, „elemente detaliate și specifice, susținute de suficiente dovezi care indică faptul că soldații ruși nu au fost observatori pasivi, ci au participat activ la prezumtivele evenimente”.
Curtea notează, de asemenea, că există suficiente dovezi prima facie care indică „dispariții forțate”, „detenții ilegale”, „impunerea automată a naționalității rusești”, „hărțuirea și intimidarea responsabililor religioși”, „închiderea de mass-media non-rusești”, „exproprieri, fără despăgubiri” sau „interdicția limbii ucrainene în școli”.
Însă chestiunea eventualei vinovății a Rusiei nu va fi stabilită decât în procedura de fond, subliniază Curtea.
Dosarul este judecat de Marea cameră a CEDO.
Recursul la o astfel de procedura, în care un stat reclamă un alt stat în fața CEDO, este rarisim. 27 de dosare de acest tip au existat de la intrarea în vigoare a Convenției europene, în 1953.
Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 a fost urmată de un război cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, soldat cu aproape 13.000 de morți.