Sari direct la conținut

Controverse în Italia după ce un membru al casei regale și-a cerut scuze pentru rolul familiei sale în Holocaust

HotNews.ro
Emanuele Filiberto de Savoia, Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia
Emanuele Filiberto de Savoia, Foto: Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un membru al casei regale italiene și-a cerut scuze pentru rolul familiei sale în punerea pietrelor de temelie ale Holocaustului la peste 80 de ani de la acțiunile fostului rege Victor Emmanuel al III-lea, relatează CNN.

Emanuele Filiberto de Savoia, strănepotul regelui Victor Emmanuel al III-lea, a scris o scrisoare pentru comunitatea evreiască din Italia, afirmând că rolul familiei sale în ascensiunea dictatorului Benito Mussolini „a cauzat o rană încă deschisă pentru întreaga Italie”.

Acesta a adăugat că rudele sale „disociază familia noastră” de regele Victor Emmanuel care a aprobat preluarea puterii de către Mussolini și a parafat legile emise de acesta.

„Vă scriu cu inima deschisă o scrisoare care cu siguranță nu este ușoară, o scrisoare care s-ar putea să vă surprindă și la care posibil nu v-ați așteptat”, a notat acesta.

„Vreau să îmi cer iertare oficial și solemn în numele întregii mele familii. Am decis să fac acest pas, o datorie pentru mine, pentru ca memoria a ceea ce s-a întâmplat să rămână în viață, ca memoria să fie mereu prezentă”, a adăugat Emanuele Filiberto.

Însă gestul făcut cu o zi înainte de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost catalogat de istorici ca venind prea târziu și a atras mânia grupurilor care au condamnat familia regală pentru reticența de a-și accepta rolul în Holocaust.

Legile rasiale adoptate în timpul regimului lui Mussolini au deprivat evreii italieni de drepturile lor civile între 1938 și 1943, perioadă în care dictatorul s-a aliat cu Adolf Hitler pentru a forma Puterile Axei.

„Ceea ce s-a întâmplat cu legile rasiale în perioada de vârf a unei îndelungate colaborări cu o dictatură este o jignire la adresa italienilor, evrei sau nu, care nu poate fi ștearsă și uitată”, a afirmat Comunitatea Evreiască din Roma într-un răspuns la scrisoarea lui Emmanuele Filiberto.

„Tăcerea descendenților acelei case [regale] asupra faptelor, care a durat peste 80 de ani, este o altă circumstanță agravantă”, a adăugat răspunsul.

Regele Victor Emmanuel al III-lea alături de dictatorul italian Benito Mussolini

„Episod de mare lașitate”

Emanuele Filiberto, în vârstă de 48 de ani, este nepotul lui Umberto al II-lea, ultimul rege italian, și un pretendent al tronului desființat în urma unui referendum din 1946.

Descendenții foștilor monarhi italieni încă folosesc titluri regale deși acestea nu sunt recunoscute prin lege.

Filiberto a crescut în afara Italiei datorită unor foste legi care interziceau membrilor familiei regale aflați în exil să se întoarcă în țară. În 2019 acesta a cauzat unele controverse după ce a anunțat pe Twitter „întoarcerea iminentă a Familiei Regale” în ceea ce s-a dovedit a fi o reclamă pentru o emisiune TV.

Istoricul Amedeo Osti Guerrazzi de la Fundația Holocaustului din Roma a declarat pentru CNN că scrisoarea reprezintă „prea puțin, prea târziu”, adăugând că tinde să creadă că este vorba de o manevră de publicitate.

„Regele a avut un rol foarte important” în aprobarea legilor lui Mussolini, a subliniat istoricul, precizând că „unele mărturii spun că personal era împotriva (legilor) dar că nu voia să se opună fasciștilor. Nu voia să riște un conflict… a fost un episod de mare lașitate”.

Andrea Ungari, istoric și profesor la Universitatea Luiss Guido Carli din Roma, a declarat că motivația lui Emanuele Filiberto pentru redactarea scrisorii este neclară.

„Bineînțeles el nu poartă nicio parte din responsabilitate, la fel ca tatăl său, deci dacă cineva ar fi trebuit să își ceară scuze ar fi fost Umberto al II-lea”, a declarat acesta referindu-se la monarhul care a domnit pentru câteva luni în 1946.

Legile rasiale ale lui Mussolini au interzis evreilor să urmeze studii superioare sau să dețină funcții publice, le-a îngrădit libertatea de mișcare și bunurile, și a impus numeroase restricții asupra vieții lor.

Peste 6 milioane de evrei au murit în timpul Holocaustului, nefiind însă clar câți evrei italieni și-au pierdut viața în timpul regimului de exterminare întrucât mulți au fugit din țară înainte de începerea deportărilor.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro