Sari direct la conținut

Ungaria: Ziariștii care filmează cu drone proprietățile luxoase ale oligarhilor lui Viktor Orban riscă închisoarea VIDEO

HotNews.ro
Ungaria: Ziariștii care filmează cu drone proprietățile luxoase ale oligarhilor lui Viktor Orban riscă închisoarea VIDEO

După ce proprietăți luxoase ale unor apropiați ai premierului Viktor Orban au fost dezvăluite publicului cu ajutorul dronelor, guvernul de la Budapesta a adoptat o lege care limitează folosirea acestor dispozitive, invocând protecția vieții private, scrie AFP.

În octombrie anul trecut, Gabi Horn a primit de la autorități un telefon legat de un articol despre un oligarh, publicat pe site-ul Atlatszo.

Imperiul lui Mészáros

Naivă, a crezut inițial că se deschide o anchetă pentru corupție. Dar s-a dovedit că era anchetată pentru achiziție ilegală de drone, a explicat ziarista, pentru AFP.

În cele din urmă, dosarul a fost clasat dar la începutul lui ianuarie o nouă legislație a intrat în vigoare pentru a „proteja viața privată și pentru a defini norme de securitate”, în conformitate cu o directivă europeană, după cum susține puterea.

De acum difuzarea de imagini ale unor reședințe efectuate de drone și fără autorizația proprietarului poate atrage o pedeapsă de un an de închisoare.

Această lege „complică sarcina celor care anchetau corupția și deturnarea banilor publici și a fondurilor europene”, spune Gabi Horn. „Vizează evident reporterii curioși”.

„Vom continua, dar cu perspectiva deloc îmbucurătoare de posibile anchete penale”, continuă ziarista, care nu crede că judecătorii vor trimite jurnaliștii în spatele gratiilor pentru un astfel de motiv.

‘Șocul’ imaginilor

Revenirea la putere, în 2010, a premierului suveranist Viktor Orban a marcat serioase îngrădiri față de libertatea presei.

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a calificat controlul exercitat de putere asupra mass media drept „fără precedent în Uniunea Europeană”.

În această țară, unde canalele oficiale nu răspund practic niciodată solicitărilor ziariștilor, folosirea dronelor s-a dovedit deosebit de utilă, spune ziarista de 53 de ani.

Site-ul său a publicat anul trecut imagini cu proprietățile deținute de tatăl și de ginerele lui Orban.

Aceste imagini „au mai multă greutate decât mii de cuvinte: ele arată oamenilor simpli amploarea șocantă a averilor celor puternici”, subliniază Gabi Horn.

Pentru un articol despre Lorinc Meszaros, un prieten din copilărie și un asociat apropiat al lui Viktor Orban, a fost interogată de poliție.

Acesta este astăzi cel mai bogat om din Ungaria, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de euro de revista americană Forbes, în condițiile în care companiile sale câștigă în mod regulat licitații publice alimentate de fondurile statului și ale UE.

Ungaria se situa anul trecut pe ultimul loc în ceea ce privește corupția în clasamentul ONG-ul Transparency International, alături de România și Bulgaria.

„Mai strict ca în China”

AFP a solicitat poziția ministerului pentru Inovație și Tehnologii (ITM), inițiatorul legii, dar nu a obținut vreun răspuns.

„În numeroase cazuri, libertatea presei prevalează asupra sferei private și este o eroare să nu ții cont de acest element în lege”, comentează avocata Monika Richlach, specializată în protecția datelor.

Dincolo de mass media, piloții de drone comerciale sau simplii amatori au criticat legea, apreciind că excede reglementările europene.

Spre exemplu, este obligatorie înregistrarea oricărei drone dotate cu camere, ca și instruirea posesorului, indiferent de greutatea dispozitivului.

Este necesară de asemenea o permisiune din partea autorităților cu 30 de zile înainte de zbor.

„E mai strict decât în China!”, spune Balazs Kaplar, un fotograf recent revenit din Beijing după ce a trăit 15 ani sub acest regim autoritar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro