Sari direct la conținut

Guvernul german a propus administrației Trump un miliard de euro în schimbul blocării sancțiunilor împotriva Nord Stream 2

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Angela Merkel, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Guvernul german a propus administrației Trump să investească un miliard de euro în infrastructura de transportare a gazelor naturale din SUA dacă Washingtonul va permite „construirea fără obstacole și operarea Nord Stream 2”, potrivit unui document oficial publicat în premieră.

„Guvernul german este dispus să ia în considerare creșterea sprijinului său financiar pentru infrastructura LNG (n.r. de transport a gazelor naturale lichefiate) și a capacităților de import cu un miliard de euro cu scopul de a finaliza construirea terminalurilor LGN din Wilhelmshaven și Brunsbuttel”, arată documentul publicat în exclusivitate de jurnalistul german Julian Röpcke.

„SUA va permite în schimb construirea fără obstacole și operarea Nord Stream 2. Autorizațiile legale deja existente pentru sancțiuni nu vor fi folosite. Legislație suplimentară, care ar putea constitui baza pentru sancționarea Nord Stream 2, fie nu va fi folosită, fie, în cazul sancțiunilor obligatorii, blocată prin derogări sau alte instrumente adecvate și eficace”, notează documentul.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a prezentat administrației Trump propunerea oficială fără a consulta în prealabil parlamentul german, potrivit lui Röpcke, și în practică a solicitat și ocolirea Congresului american prin stipulațiile privind blocarea sancțiunilor obligatorii pe care legislativul SUA le poate impune.

Oferta a fost făcută în luna august a anului trecut de către ministrul german al finanțelor Olaf Scholz și a fost adresată secretarului trezoreriei americane, Steve Mnuchin, potrivit aceleiași surse.

Jurnalistul german afirmă de asemenea că documentul arată că și miniștrii germani ai externelor și economiei, Heiko Maas, și Peter Altmaier, au fost informați cu privire la propunere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro