Bruxelles-ul vrea un card european pentru dizabilitate pentru a facilita libera circulație a persoanelor cu handicap în UE
Comisia Europeană va propune ca până la sfârșitul anului 2023 crearea unui „card european de handicap” care să faciliteze recunoașterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap între statele UE, a anunțat ea miercuri, relatează AFP.
Înființat pe baza unui proiect pilot desfășurat în opt țări, acest document – denumit Cardul european pentru dizabilitate (ECD) – va promova libera circulație în întreaga Europă, a explicat comisarul responsabil pentru egalitate, Helena Dalli, în cadrul unei conferințe de presă.
„Când persoanele cu dizabilități se mută într-o altă țară, dizabilitatea lor nu este întotdeauna recunoscută, ceea ce pune probleme de acces la prestații sau servicii”, arată executivul european, prezentând strategia sa 2021-2030 în favoarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Bruxelles-ul vrea, de asemenea, să garanteze participarea persoanelor cu dizabilități la alegerile pentru Parlamentul European din 2023, în timp ce „în practică, mulți dintre aceștia se confruntă cu dificultăți în exercitarea drepturilor lor din cauza accesibilității limitate”.
În ultimul deceniu, directivele europene au îmbunătățit accesibilitatea, în special prin impunerea ca produsele și serviciile considerate esențiale, cum ar fi telefoanele, computerele, cărțile electronice sau serviciile bancare să poată fi utilizate de persoanele cu o serie de dizabilități și asigurând accesul persoanelor cu dizabilități la transport rutier, transportul aerian, feroviar sau maritim.
„Dar multe zone nu sunt încă acoperite de normele europene și rămân diferențe în ceea ce privește accesibilitatea clădirilor, spațiilor publice și a anumitori moduri de transport”, deplânge Comisia.
În cele din urmă, Bruxelles dorește să crească ponderea persoanelor cu dizabilități în educație, prin încurajarea „școlilor incluzive” și pe piața muncii: doar 50% dintre persoanele cu dizabilități au un loc de muncă (față de 75% dintre persoanele fără dizabilități) și 20% părăsesc sistemul școlar prematur.
Comisia nu are puterea de a realiza aceste schimbări de una singură „, dar se poate baza pe Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități (2006), ratificată de UE și de toate statele membre”, care s-au angajat deja să ia măsuri concrete”, observă doamna Dalli, anunțând crearea unei” platforme „europene pentru stimularea statelor.