Sari direct la conținut

Belarus: Lukaşenko a acceptat ca Roman Protasevici să fie interogat de separatiştii din Luhansk

HotNews.ro
Belarus: Lukaşenko a acceptat ca Roman Protasevici să fie interogat de separatiştii din Luhansk

​Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că nu este împotriva interogării activistului Roman Protasevici de către separatiştii din estul Ucrainei. În acest sens, Lukaşenko i-a invitat pe „anchetatorii” din Luhansk care au deschis un „dosar penal” împotriva lui Protasevici să meargă la Minsk pentru interogatoriu, scrie Korrespondent, citat de Rador.

„În Donbas, a fost deschis un dosar penal împotriva acestei persoane (Roman Protasevici, n.r.). I-am amintit președintelui Putin (Vladimir Putin, preşedintele rus, n.r.) că a fost deschis un dosar penal și am spus că, dacă (separatiştii, n.r.) au întrebări, sunt bineveniţi la noi, să adreseze întrebări, pentru că aceştia (Roman Protasevici şi alţi opozanţi, nr.r) au ucis oameni în Donbas” – a afirmat Aleksandr Lukaşenko, la o întâlnire pe tema relaţiilor cu Rusia.

Liderul belarus a amintit că pasagerii care au zburat în acelaşi avion cu Protasevici au spus că acesta din urmă și-a exprimat temerea că va fi condamnat la moarte dacă aeronava va ateriza la Minsk. „În avion sau la ieșirea din avion, acesta a strigat ‘Risc pedepasa cu moartea!’. Jurnaliștii noștri, însă, au subliniat că, pentru astfel de infracţiuni, noi nu am avem prevăzută pedeapsa cu moartea, ci 15 ani de închisoare. Dar el (Roman Protasevici, n.r.) ştia ce spune, pentru că înțelegea că acolo, în sud-estul Ucrainei, pot fi formulate acuzaţii împotriva sa, iar aceasta este o situație complet diferită” – a mai declarat Lukașenko.

Forţele de ocupaţie din Luhansk au deschis un „dosar penal” împotriva lui Roman Protasevici, pe care îl acuză că a participat la lupte alături de batalionul naţionalist ucrainean „Azov”. Primul comandant al „Azov”, Andri Bileţki, de asemenea, a declarat că Roman Protasevici a luptat alături de batalonul său „împotriva ocupării Ucrainei”.

Cu toate acestea, Protasevici se afla în localitatea est-ucraineană Şirokine în calitate de jurnalist.

De ce Lukașenko îl consideră pe Roman Protasevici un „inamic personal”

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko îl consideră pe jurnalistul disident Roman Protasevici drept un „inamic personal”, potrivit unui director al Radio Europa Liberă și consilier al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse din exil, relatează CNBC.

Acest lucru s-ar datora faptului că Protasevici a fost unul dintre criticii proeminenți ai lui Lukașenko și a jucat „un rol extrem de important” în mobilizarea protestelor de stradă din Belarus, afirmă Franak Viacorka, directorul creativ al Radio Europa Liberă Belarus și consilier al lui Tihanovskaia.

„El (Protasovici) scria povești, comenta asupra știrilor și le explica oamenilor lucruri de bază – de ce ar trebui să se implice în politică, de ce trebuie să participe toată lumea”, a declarat Viacorka pentru CNBC.

„Din acest motiv a devenit el inamicul, inamicul personal al lui Lukașenko”, mai susține directorul RFE.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția bielorusă cât și de Occident.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viacorka.

Acesta s-a declarat de asemenea extrem de îngrijorat cu privire la siguranța lui Protasevic, sănătatea „și chiar viața sa”, afirmând că crede că jurnalistul ar putea fi reținut de KGB, serviciul secret al Minskului.

„În Belarus KGB-ul este locul unde oamenii dispar. Este locul unde oamenii își pierd sănătatea și uneori mor”, relatează directorul RFE, acesta cerând liderilor mondiali să adopte o poziție mai dură cu privire la incident.

„Vedem cum Belarus se transformă dintr-un stat autoritar în Coreea de Nord, o Coreea de Nord în centrul Europei”, afirmă acesta.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro