Stare de urgență în sectorul energetic din Republica Moldova / Ce companii din România vor asigura necesarul de consum al locuitorilor de peste Prut
Producătorii de energie Nuclearelectrica și OMV Petrom și-au arătat disponibilitatea de a exporta energie electrică la preț preferențial în Republica Moldova până la sfârșitul lunii martie 2025, arată presa de la Chișinău. Sectorul energetic din Republica Moldova intră în stare de urgență începând de luni, în contextul în care, de la 1 ianuarie, expiră acordul de tranzit al gazelor dintre Ucraina și Rusia.
Centrala care asigură cea mai mare parte a energiei din Republica Moldova, cea de la Cuciurgan (Transnistria), funcționează exclusiv cu gaze din Rusia, aduse via Ucraina.
De la 1 ianuarie, expiră acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul de gaze, iar partea ucraineană a anunțat că exclude o prelungire a înțelegerii.
Guvernul de la Chișinău a anunțat că s-au luat măsurile necesare pentru traversarea cu bine a sezonului rece 2024-2025.
„Malul drept al Nistrului este asigurat în totalitate cu gaze pentru iarna curentă și tarifele nu vor mai crește, iar România va suplini, în caz de necesitate, importurile de energie electrică, dacă centrala de la Cuciurgan nu va mai putea produce cantitățile necesare”, scrie ziarulnațional.md.
„S.A. Energocom din R. Moldova a raportat că a purtat discuții cu S.N. Nuclearelectrica S.A. și OMV Petrom S.A., iar colegii din România și-au exprimat disponibilitatea suplinirii importurilor de energie electrică la preț preferențial până la sfârșitul lunii martie 2025, dar și creșterii cantității de energie electrică comercializate, în cazul în care Gazprom va sista livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025”, continuă aceeași publicație.
Starea de urgență în sectorul energetic va dura 60 de zile
La rândul lor, reprezentanții SA Moldovagaz au anunțat că au finalizat în proporție de 100% achiziția volumelor de gaze naturale pentru malul drept al Nistrului pentru întreg sezonul de iarnă. Prețul mediu ponderat al achizițiilor este de 509 euro per mia de metri cubi, „un cost care nu va permite companiei să ceară majorarea tarifului în această iarnă”, precizează Guvernul țării vecine.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat instituirea, începând cu 16 decembrie, a stării de urgență în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. În această perioadă se pot lua măsuri excepționale, precum raționalizarea consumului.
România poate acoperi un deficit de 600 de MW de electricitate în Republica Moldova, a anunțat vineri Ministerul Energiei de la București. Este vorba de aproape întreaga cantitate de energie produsă de centrala din Transnistria.
„În contextul în care centrala de la Cuciurgan MGRES ar putea să nu producă energie pentru malul drept al Nistrului, România este pregătită să sprijine Republica Moldova, cu suportul partenerilor europeni, pentru acoperirea unui deficit estimat la 600 MW, prin soluții coordonate la nivel guvernamental și prin utilizarea resurselor disponibile și, pe termen mediu, prin noi grupuri de producție a energiei electrice și măsuri pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.