Sari direct la conținut

Spania, marcată de diviziune și scepticism în fața grațierii separatiștilor catalani

HotNews.ro
Spania, marcată de diviziune și scepticism în fața grațierii separatiștilor catalani

La patru ani de la tentativa de secesiune din Catalonia, populația a fost împărțită pe străzile Barcelona și Madrid după anunțarea de luni a grațierii a nouă separatiști catalani într-un gest de „reconciliere” de către guvern, potrivit AFP.

„Mi-aș dori ca toate acestea să se normalizeze odată pentru totdeauna. Pentru că suntem la mijloc”, mărturisește pentru AFP José Luis Moray, vânzător de 52 de ani într-un chioșc de pe celebrul bulevard Las Ramblas din barcelona, care apreciază această grațiere.

La câțiva pași distanță, în prestigiosul teatru Liceu, premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a dezvăluit luni una dintre cele mai riscante măsuri ale mandatului său: grațierea celor nouă foști lideri separatisti catalani condamnați în octombrie 2019 la sentințe de la 9 la 13 ani în închisoare pentru rolul lor în încercarea de secesiune din 2017

În ciuda interzicerii sale de către instanțe, guvernul regional separatist a organizat apoi un referendum de autodeterminare, urmat câteva săptămâni mai târziu de o declarație de independență zadarnică: una dintre cele mai grave crize politice trăite de Spania în ultimele decenii și care continuă să condiționeze politica spaniolă și împarte societatea catalană între pro și anti-independență.

Pe fondul crizei economice și de sănătate legate de pandemie, mesajul guvernului spaniol, care caută prin acest gest „reconcilierea” și reluarea dialogului cu separatiștii, nu părea să trezească prea mult entuziasm.

„Politicienii de aici din Catalonia, ca și cei de la Madrid, nu valorează prea mult”, îl acuză Javier Villanueva, un agent de securitate în vârstă de 47 de ani din Barcelona, ​​care se opune acestei grațieri și spune că este sigur că „în curând, ne vom relua obiceiurile proaste cu alte demonstrații pe subiectul independenței … ”.

Decizie controversată

Această grațiere nu satisface nici opoziția de dreapta, nici separatiștii de la putere din Catalonia, care cer o amnistie, adică anularea condamnărilor și urmăririlor penale împotriva celor implicați în încercarea de secesiune.

Potrivit unui sondaj recent al institutului Ipsos, 53% dintre spanioli se opun acestei grațieri. Pe de altă parte, o mare majoritate (68%) este în favoarea acesteia în Catalonia.

La Madrid, această măsură, care va fi aprobată marți în Consiliul de Miniștri, a stârnit și critici și respingeri.

„Sunt total împotrivă”, spune Raquel Jimenez, funcționară publică în vârstă de 54 de ani potrivit căreia „oricine comite o infracțiune trebuie să își execute întreaga pedeapsă”.

„Înțeleg că trebuie găsită o soluție, dar acești oameni nu au dat niciun semn de pocăință”, a spus Ricardo Suarez, managerul unui magazin de electronice din centrul capitalei spaniole.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro