Război în Ucraina, ziua 988: Liderii europeni s-au întâlnit la Budapesta și au avut un mesaj pentru Trump / Un strateg rus pro-Kremlin îi explică lui Trump ce vrea Putin în Ucraina / Rușii au bombardat un spital oncologic din Zaporojie: numeroase victime
Liderii europeni reuniți joi la Budapesta l-au îndemnat – de la distanță – pe Donald Trump să mențină sprijinul pentru Ucraina și să se abțină de la tulburarea ordinii globale în urma victoriei sale în alegerile prezidențiale americane. „Am încredere în societatea americană. Ei știu că este în interesul lor să arătăm fermitate atunci când ne confruntăm cu regimuri autoritare. Dacă Statele Unite ar fi slabe cu Rusia, ce ar însemna asta pentru China?”, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus și ea că „este în interesul nostru ca autocrații din această lume să primească un mesaj foarte clar că nu este dreptul puterii, că statul de drept este important”.
Evenimentele de joi, ziua 988 a războiului din Ucraina, LIVE:
Una dintre ideile echipei preşedintelui nou-ales Donald Trump pentru a opri războiul declanșat de Rusia în Ucraina implică amânarea aderării Kievului la NATO pentru cel puțin 20 de ani, în timp ce SUA ar continua livrările de arme pentru Ucraina, pentru a descuraja astfel un viitor atac rusesc, a relatat ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), citând trei surse apropiate lui Trump.
Atacul aerian masiv al forțelor ruse asupra oraşului Zaporojie din sudul Ucrainei s-a soldat cu cel puțin 4 morți și 33 de răniți, au informat joi seară autoritățile locale.
Rusia a lovit oraşul Zaporojie de cinci ori joi, folosind bombe aeriene ghidate. Atacurile au distrus parțial un bloc de apartamente, dar și numeroase case, și a avariat un spital oncologic.
Se așteaptă ca numărul victimelor să crească, în condițiile în care operațiunile de căutare și salvare era încă în desfășurare.
Guvernatorul regiunii, Ivan Fedorov, a menționat că printre răniți se numără inclusiv o fetiță de patru luni și doi băieți cu vârstele de un an și 10 ani. (The Kyiv Independent)
Pedeapsa de cinci ani de închisoare a celui mai tânăr prizonier politic din Rusia a fost redusă cu numai 24 de zile
Un tribunal din Rusia a redus cu 24 de zile pedeapsa de cinci ani de închisoare aplicată celui mai tânăr prizonier politic din Rusia, Arseny Turbin. Adolescentul în vârstă de 15 ani a fost găsit vinovat de „terorism”, după ce a postat un mesaj anti-Putin pe canalul său de Telegram, unde era urmărit de 5 oameni.
Rusia nu reușește să recupereze regiunea Kursk nici cu ajutorul Phenianului
Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump, „un om curajos”, pentru victoria în alegeri. „Sunt pregătit să reluăm contactul” – a spus liderul de la Kremlin.
Putin a mai afirmat că ceea ce a spus Trump în campanie despre rezolvarea conflictului din Ucraina „merită atenţie”.
Rusia nu reușește să recupereze regiunea Kursk nici cu ajutorul Phenianului. Zelenski spune că nord-coreenii au intrat deja în luptă
Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului. Aceștia ar fi intrat în luptă și au suferit pierderi, susține președintele Zelenski.
Rusia a concentrat un efectiv de 45.000 de soldaţi în Kursk pentru a respinge trupele ucrainene din regiune, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.
Promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului din Ucraina e „exagerată”, consideră Kremlinul
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi consideră exagerată o asemenea promisiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Rușii au bombardat un spital din Zaporojie. Salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături
Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte 18 au fost rănite joi în urma unui atac rusesc „masiv” în cursul căruia a fost lovit şi un spital oncologic din oraşul Zaporojie, în sudul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP.
Printre cei răniţi se află şi un bebeluş de un an. Două persoane, între care un lucrător medical, se află în stare gravă, a precizat el. O persoană a fost ucisă, iar alte 18 rănite, consemnează un prim bilanţ al atacului transmis de serviciile de intervenţie.
Volodimir Zelenski, la summitul european de la Budapesta: O pace în Ucraina trebuie să excludă concesii teritoriale către Rusia
Preşedintele ucrainean a declarat joi, la summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) desfăşurat la Budapesta, că speră că Statele Unite vor fi mai puternice odată cu revenirea la putere a fostului preşedinte Donald Trump şi că Washingtonul nu va înceta să colaboreze cu Europa pentru a avansa către o pace în Ucraina care să nu implice concesii teritoriale făcute Rusiei.
Un strateg rus pro-Kremlin îi explică lui Trump ce vrea Vladimir Putin în Ucraina
„Dacă vorbim despre încetarea acțiunilor militare de-a lungul actualei linii a frontului, atunci este puțin probabil ca o astfel de abordare să fie luată în serios la Moscova”, scrie Dmitri Trenin, un strateg rus, în cotidianul Kommersant, după alegerile care l-au readus pe Donald Trump la Casa Albă.
Promisiunea lui Donald Trump a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore nu a fost luată în serios la Moscova, iar un strateg pro-Kremlin explică acum și ce anume și-a dori Kremlinul prin încheierea conflictului.
Podoliak: „Deciziile lui Trump vor fi altfel decât ceea ce am auzit în campania electorală”
EXCLUSIV Consilierul lui Zelenski, pentru HotNews: „Trump și administrația sa vor înțelege mai profund acest război și deciziile vor fi altfel decât am auzit în campania electorală”
Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este optimist că sprijinul SUA pentru țara sa va rămâne neclintit odată cu instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump. El se bazează pe faptul că noul lider american nu va dori să știrbească reputația Statelor Unite. „Leadership-ul mondial va fi pus la îndoială, dacă războiul se va încheia în baza condițiilor alianței Federația Rusă – Coreea de Nord”, a explicat el pentru HotNews.
O victorie a Ucrainei în războiul său împotriva Rusiei este în interesul Europei, a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron la summitul liderilor europeni de la Budapesta, adăugând că securitatea Europei nu poate continua să fie externalizată către Statele Unite. „Interesul nostru este ca Rusia să nu câștige”, a spus Macron. (Reuters)
Secretarul de stat și numărul doi de la Vatican l-a felicitat joi pe președintele ales al SUA, Donald Trump, urându-i „înțelepciune” și sperând că va pune capăt conflictelor, în special în Ucraina, chiar dacă nu are „nicio baghetă magică”.
„Îi dorim multă înțelepciune, pentru că aceasta este principala virtute a liderilor conform Bibliei”, a declarat cardinalul italian Pietro Parolin jurnaliștilor în marja unei conferințe la Roma.
Întrebat despre promisiunea dlui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore”, arhiepiscopul Parolin a răspuns: „Să sperăm, să sperăm. Nici eu nu cred că are o baghetă magică: pentru a pune capăt războiului, este nevoie de multă umilință și disponibilitate, trebuie într-adevăr să urmărești interesele generale ale umanității, mai degrabă decât să te concentrezi pe anumite interese”.
„Sperăm că poate fi un element real de liniștire și pacificare în conflictele actuale care sfâșie lumea”, a adăugat el. (AFP)
Von der Leyen: Europa trebuie să-și asume mai multe responsabilități
Rusia a tacat peste noapte Ucraina cu 106 drone Shahed și de alte tipuri, lansate din zonele Kursk, Primorsko-Akhtarsk, Orel și Crimeea, afirmă forțele aeriene ucrainene.
Potrivit unui mesaj de pe Telegram al acestora, până joi la ora 12:00 s-a confirmat doborârea a 74 de drone inamice în 11 regiuni ucrainene.
De asemenea, 25 de drone s-au „pierdut” în diferite regiuni din Ucraina. În mesaj nu se spune exact ce s-a întâmplat cu acestea, dar forțele aeriene ucrainene au spus în trecut în cazuri similare că au căzut fără să-și atingă țintele datorită mijloacelor de război electronic.
Fostul ministru rus al apărării Serghei Șoigu a făcut joi comentarii rare în public despre războiul din Ucraina, prezența sa publică în Rusia reducându-se dramatic după ce președintele Vladimir Putin l-a înlăturat din funcție pentru a-l numi într-un post teoretic superior.
„Europa trebuie să își asume mai multe responsabilități. Pentru securitatea și apărarea noastră. Și pentru susținerea Ucrainei”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de o reuniune cu aproape 5o de lideri din Europa.
„Acestea sunt chestiuni de interes reciproc cu SUA. Vom dezvolta acest lucru. În același timp, știm direcția în care să mergem – iar viitorul nostru este în mâinile noastre”, a scris ea pe rețeaua X.
Europe has to take more responsibility.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 7, 2024
For our security and our defence. And for supporting Ukraine.
These are issues of mutual interest with the US. We will build on it.
At the same time, we have a compass – and our future is in our hands ⭣ https://t.co/yS2LqSbx45
Rutte: Prietenia dintre Moscova și Phenian, o amenințare și pentru SUA
Consolidarea legăturilor dintre Rusia și Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare doar pentru securitatea europeană, ci și pentru Statele Unite, a declarat joi secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Rusia livrează cele mai noi tehnologii în Coreea de Nord în schimbul ajutorului nord-coreean în războiul împotriva Ucrainei și aceasta este o amenințare nu numai pentru partea europeană a NATO, ci și pentru SUA”, a spus Rutte înaintea unei reuniuni cu liderii europeni la Budapesta.
„Aștept cu nerăbdare să mă așez la masă cu Donald Trump pentru a discuta despre modul în care facem față acestor amenințări în mod colectiv”, a adăugat el.
Vladimir Putin este așteptat în Kazahstan pe 27 noiembrie pentru o vizită oficială în această imensă țară din Asia Centrală, unde influența tradițională a Rusiei este contestată de China, Turcia și Occident, au anunțat autoritățile din cele două țări, potrivit AFP.
Anunțul a fost făcut în cursul unei întâlniri între șefii diplomațiilor kazahă și rusă, Murat Nurtleu și Serghei Lavrov, la Astana, capitala celei mai mari puteri economice din Asia Centrală.
Aliat militar și economic al Rusiei, cu care împarte aproximativ 7.500 de kilometri de frontieră, Kazahstanul președintelui Kassym-Jomart Tokayev își diversifică totuși legăturile cu Occidentul, China și Turcia, care contestă influența Moscovei în fostele republici sovietice.
În ultimele luni, Tokayev, diplomat de formație, s-a întâlnit cu Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan și cancelarul german Olaf Scholz, iar săptămâna aceasta a fost primit la Palatul Elysée de Emmanuel Macron.
Situația nu este în favoarea Kievului în teatrul de operațiuni militare, astfel încât Occidentul trebuie să ia o decizie, a declarat de secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, în cadrul unei reuniuni de la Moscova a secretarilor consiliilor de securitate ale țărilor CSI.
„Acum, când situația din teatrul de operațiuni militare nu este în favoarea regimului de la Kiev, Occidentul se confruntă cu o alegere: să continue finanțarea sa și distrugerea populației ucrainene sau să recunoască realitatea actuală și să înceapă să negocieze”, a spus el, potrivit TASS.
Atac rusesc complex asupra Kievului, cu zeci de drone
Rusia a lansat peste noapte un nou atac de amploare asupra Kievului, antiaeriana a doborât peste 30 de drone rusești, a spus Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, potrivit Kyiv Independent.
Dronele au atacat Kievul atât separat, cât și în grupuri, și au venit în valuri, din mai multe direcții, și la altitudini foarte diferite, potrivit sursei citate.
Avertizarea de raid aerian a fost în vigoare timp de opt ore. Peste 30 de drone rusești au fost distruse în spațiul aerian de deasupra Kievului și din apropierea capitalei ucrainene.
Resturi de drone au fost găsite în șase districte ale orașului și au fost produse daune la mai multe clădiri rezidențiale și nerezidențiale. De asemenea, au izbucnit incendii, care au fost stinse rapid. Până la această oră au fost raportate două persoane rănite, dar viața lor nu este în pericol.
російський агресор вчергове атакував Київ, є постраждалі: поліцейські працюють на місцяхhttps://t.co/rbhLI9Wqqe#stoprussia pic.twitter.com/KhC5UMLxI8
— Національна поліція України (@NPU_GOV_UA) November 7, 2024
Joe Biden l-a chemat pe Donald Trump la Casa Albă / Democratul se grăbește totuși să mai facă ceva important înainte să predea președinția.
Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican la alegerile din SUA.
Armata ucraineană spune că inamicul rus a avut pierderi mari ieri: peste 1400 soldați, 10 tancuri, 20 alte blindate de luptă, 24 tunuri, 78 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.
Zelenski spune că a avut o „discuție excelentă cu Trump”
Rusia a lansat un atac cu drone asupra Kievului azi-noapte, lovind un bloc de locuințe, a raportat Administrația militară a orașului Kiev.
Atacul cu dronă a provocat „daune semnificative” unui apartament din cartierul Holosiyvski al orașului.
Administrația militară a raportat, de asemenea, un incendiu de proporții în apropiere de un atelier de reparații auto, cauzat de căderea resturilor de la o dronă.
Explozii multiple au fost auzite la periferia Kievului în jurul orei unu noaptea, potrivit unui jurnalist de la Kiev Independent aflat la fața locului.
Volodimir Zelenski a anunțat pe rețeaua X că a avut o discuție telefonică excelentă în care l-a felicitat pentru câștigarea alegerilor și au convenit aprofundarea cooperării dintre SUA și Ucraina:
„Am avut o convorbire excelentă cu președintele Donald Trump și l-am felicitat pentru victoria sa istorică categorică – campania sa extraordinară a făcut posibil acest rezultat. I-am lăudat familia și echipa pentru munca lor extraordinară.
Am convenit să menținem un dialog strâns și să aprofundăm cooperarea noastră. Un spirit de conducere puternic și de neclintit al SUA este vital pentru lume și pentru o pace justă.”
Coreea de Sud nu exclude furnizarea de armament Ucrainei, ca urmare a desfășurării de trupe nord-coreene în războiul Rusiei, a declarat joi președintele Yoon Suk Yeol.
Implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina reprezintă o amenințare pentru Sud, deoarece Phenianul obține o experiență de luptă de care armata sa duce lipsă, și este recompensat de Moscova cu transferuri sensibile de tehnologie militară, a declarat Yoon. (Reuters)
Revenirea la putere a lui Donald Trump și ruperea coaliției de guvernare din Germania vor fi principalele subiecte la reuniunea a aproape 50 de lideri europeni și la summitul UE care vor avea loc joi și vineri la Budapesta pentru a discuta despre sprijinul pentru Ucraina, migrație, securitate economică și scăderea competitivității UE.
Liderii europeni l-au felicitat în general pe Trump, dar se confruntă cu incertitudini cu privire la sprijinul acordat de SUA Ucrainei și la angajamentul SUA față de alianța militară NATO, notează Reuters.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- UE trebuie să cheltuiască mai mult pentru securitate din cauza lui Putin, nu a lui Trump, spune noul comisar european al apărării.
- „Am urcat și vom urca pe scara escaladării nucleare până când europenii se vor da bătuți”. Mesajul transmis de un personaj-cheie de la Moscova.
- Ucraina și SUA au „potențial pentru o cooperare mai puternică”, a spus Zelenski după victoria lui Donald Trump în alegeri. Zelenski se duce la Budapesta pentru a se întâlni cu liderii europeni.
- Războiul Rusia-Ucraina nu poate fi oprit peste noapte, a reacționat Kremlinul la afirmațiile lui Trump, care a afirmat în campanie că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”.
- Cum a pierdut Kamala Harris. Explicațiile unui profesor universitar din SUA care crede că „o să fie rău pentru Ucraina”.
- Viktor Orban cere deja o nouă strategie a UE în Ucraina după victoria lui Donald Trump.
- VIDEO Ucrainenii spun că au lovit, pentru prima dată, nave rusești în Marea Caspică cu drone kamikaze.
- Forțele nord-coreene au intrat în luptă alături de ruși contra ucrainenilor. Ce se știe la acest moment.
––––
Informațiile de miercuri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro