Sari direct la conținut

Incidente semnalate în ziua votului din Republica Moldova: De la o halbă de bere, până la sute de lei recompensă pentru fiecare vot

HotNews.ro
Alegeri in Republica Moldova, Foto: Jurnal.md
Alegeri in Republica Moldova, Foto: Jurnal.md

Observatorii independenți ai alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din republica Moldova au constatat 10 cazuri de tentative și situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. În unul dintre cazuri, o alegătoare care s-a prezentat la secția de votare din Cocieri, regiunea transnistreană, se revolta că nu i s-a pus ștampila în fișa de însoțire a buletinului, astfel nu va primi bani. La întrebarea observatorului a declarat că e vorba de 400 de lei (n.r. moldovenmești), relatează Jurnal.md

La Anenii Noi, Speia, primarul satului oferă recompensă sub formă de o halbă de bere pentru fiecare vot pentru un concurent. Observatorul a văzut cum persoanele după vot plecau la bar și primeau o halbă de bere fără să achite.

„În jurul orei 9:30-9:45, regiunea transnistreană, au fost observate circa șase unități de transport de tip minivan și microbuze. Persoanele au declarat că sunt din partea unui concurent și li s-a promis achitarea a 400-500 lei”, potrivit lui Nicolae Panfil, director de programe al asociației „Promo-LEX”, relatează Jurnal.md

Iar lângă postul vamal din satul Doroțcaia, un domn în vârstă s-a apropiat de observatorul Promo-LEX și a întrebat direct dacă i se plătește ceva bani, pentru că a fost la votare, după care a plecat grăbit.

„În satul Molovata Nouă, Regiunea Transninstreană, 23 de mașini erau parcate în ogradă și încă multe în afara ogrăzii care veneau repetat. Una din alegătoare vorbea despre plată. Aceasta a comunicat observatorului că dacă nu are ștampila pusă în buletin, nu va primi banii. I s-a spus că dacă “îl votează pe un concurent anume va primi 400 de lei”, iar ca dovadă trebuie să arate ștampila”, menționează Nicolae Panfil, director de programe al asociației „Promo-LEX”.

Un alt caz a fost raportat la fel în regiunea transnistreană. Un alegător care a ieșit din transport de pe o ruta publică ce aduce alegători la secția de votare, a anunțat observatorului Promo-LEX că toți au primit 500-600 lei pentru a vota cu un concurent.

„De asemenea, într-un alt caz observatorul, aflându-se lângă secția de votare din sectorul Buiucani, a fost martorul unei discuții telefonice dintre o persoană care se deplasa pentru a vota, cu o altă persoană. Prima persoană explica interlocutorului său că merge să voteze dat fiind faptul că un candidat oferă 75 de euro pentru un vot”, susține Nicolae Panfil, director de programe al asociației „Promo-LEX”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro