Sari direct la conținut

Serviciile de informații ale SUA nu pot explica „Sindromul Havana” care a afectat zeci de oficiali și soldați americani din întreaga lume

HotNews.ro
Avril Haines, directoarea serviciilor nationale de informatii ale SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Avril Haines, directoarea serviciilor nationale de informatii ale SUA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Avril Haines, directoarea serviciilor naționale de informații ale Statele Unite, a declarat că acestea în continuare nu sunt sigure ce provoacă așa-numitul „sindrom Havana” care a afectat diplomați și soldați americani din mai multe țări, relatează New York Times, citat de News.ro.

Haines a făcut declarația în cadrul unei reuniuni cu oficiali de rang înalt din cabinetul de la Washington la care au participat și experţi din mai multe domenii.

Apariția „Sindromului Havana” a dus la formularea unor acuzații la adresa Rusiei şi Chinei cu privire la faptul că au folosit dispozitive electronice de înaltă intensitate cu scopul de a ataca diplomaţi și alți oficiali, precum și soldați americani în Cuba, China şi în alte părţi.

La cinci ani de la înregistrarea primului caz, la Havana, experţi medicali, serviciile de informaţii şi oficiali americani nu ştiu în continuare care anume este cauza exactă a acestor „probleme de sănătate anormale”.

„Identificarea cauzei problemelor de sănătate anormale, furnizarea celor mai bune îngrijiri celor care au fost afectaţi şi împiedicarea ca astfel de incidente să continue este o prioritate absolută”, s-a convenit în reuniunea de vineri la care au participat oficiali din departamentele Apărării, de Stat, Trezoreriei, Energiei, Securităţii Interne şi Justiţiei.

Diplomaţii afectaţi au acuzat în ultimii ani Guvernul de faptul că nu face suficient în vederea identificării cauzei sau sursei simptomelor lor.

Scandalul a izbucnit în 2016, când diplomaţi americani şi familiile lor din Cuba au raportat migrene, stări de rău şi sângerări din nas după ce au auzit sunete ascuţite noaptea. Plângeri asemănătoare ale unor oficiali americani au fost raportate, de atunci, în China, Rusia şi inclusiv în Statele Unite.

La sfârșitul lunii aprilie Pentagonul anunța că investighează posibile atacuri energetice în apropierea Casei Albe.

Publicaţia The New Yorker dezvăluia în iulie că de la instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden, în ianuarie, aproximativ 20 de agenţi de informaţii, diplomaţi şi alţi funcţionari americani de la Viena au semnalat probleme similare „sindromului Havana”.

Participanţii la reuniunea de vineri „au spus în mod clar că vor susţine persoanele afectate de aceste probleme de sănătate anormale, pentru a se asigura că ele sunt crezute, auzite şi respectate”, a subliniat Avril Haines.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro