Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare în Cehia: Opoziţia l-a învins pe premierul Babis şi vrea să formeze guvernul

HotNews.ro
Andrej Babis, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Andrej Babis, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Coaliția de opoziţie de centru-dreapta din Cehia „Împreună ”a înfrânt partidul ANO al premierului Andrej Babis, într-un rezultat surprinzător al alegerilor parlamentare, promiţând să formeze un nou guvern cu aliaţi care vor avea o majoritate combinată de locuri în Parlament.

Alianța Împreună şi un alt grup de opoziţie, Piraţii/Primarii, de orientare liberală, sunt pe cale să câştige 108 locuri în Parlamentul cu 200 de locuri de la Praga, arată calculele televiziunii cehe de stat, scriu Reuters și News.ro.

Cele două partide vor avea astfel şansa să îl înlocuiască pe Babis şi cele două partide aliate care îl susţin, care nu au intrat în Parlament în alegerile desfăşurate pe parcursul a două zile, încheiat la miezul zilei de sâmbătă.

Babis, în vârstă de 67 de ani, s-a confruntat în timpul campaniei cu acuzaţiile că a gestionat prost pandemia de coronavirus, că a acumulat datorii prin fondurile alocate şi că s-a ocupat de propriile afaceri în timpul mandatului său de premier. Babis a respins toate acuzaţiile.

„Am adus şansa de a nu ne mai îndatora, să rămânem o parte a Europei democratice”, a declarat reporterilor liderul Împreună, Petr Fiala, de 57 de ani, fost lector de ştiinţe politice şi rector de universitate.

„În termen de 24 de ore vor avea loc negocieri cu liderii Piraţilor / Primarilor. Rezultatele sunt clare, opoziţia democratică a câştigat o majoritate clară”.

Rezultatele din 99,7% dintre districte au arătat Împreună la scorul de 27,72%, depăşind ANO, care a obţinut 27,20%, şi Piraţii / Primarii cu 15,54%.

„Opoziţia democratică va avea o majoritate şi asta înseamnă sfârşitul dominaţiei lui Andrej Babis”, a spus şeful partidului Piraţii, Ivan Bartos.

Partenerii din coaliția de guvernământ ai lui Babis n-au mai intrat în Parlament

Grupurile de opoziție refuză să colaboreze cu Babis pentru ceea ce spun ei că sunt conflictele sale de interese inacceptabile legate de imperiul de afaceri pe care l-a creat înainte de a intra în politică.

Opoziţia s-a angajat să reducă deficitul bugetar şi să îmbunătăţească transparenţa guvernului. Poate că va trebui și să reducă diferenţele dintre formațiunile membre în ceea ce priveşte politicile precum abordarea partenerilor din Uniunea Europeană, cu o facţiune eurosceptică, în timp ce altele favorizează o mai mare integrare europeană.

Partidul Comunist, care a susţinut administraţia minoritară a lui Babis în ultimii patru ani, nu a intrat în Parlament pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Celălalt partener al său, social-democraţii de centru-stânga, nu a intrat la rândul său în Parlament.

Preşedintele Milos Zeman a spus că va da lui Andrej Babis prima şansă de a forma un guvern dacă ANO va câştiga cele mai multe voturi, lucru pe care l-a reuşit ca partid individual. Dar, dacă Împreună – o coaliţie formată din trei partide de centru-dreapta liberale şi conservatoare – şi Piraţii / Primarii îşi vor respecta angajamentul de a nu lucra cu ANO, Babis nu are nicio şansă matematică de a forma o majoritate.

Babis este aşteptat să comenteze rezultatele mai târziu în cursul serii şi să se întâlnească duminică cu Zeman.

Petr Fiala, adresându-se reporterilor în mijlocul uralelor membrilor partidului, a spus că orice guvern trebuie să fie susţinut de o majoritate în Parlament şi că se aşteaptă ca preşedintele să respecte acest lucru.

Opoziţia a dat vina pe Babis pentru schimbări haotice de politică în timpul vârfului pandemiei. Peste 30.000 de persoane au murit din cauza virusului, una dintre cele mai mari cifre de decese din Europa raportat la dimensiunea populaţiei.

Babis a fost, de asemenea, afectat de acuzaţii de conflicte de interese de când a intrat în guvern ca membru junior în 2013 şi după ce a câştigat alegerile din 2017.

Babis a pus conglomeratul său Agrofert, format din companii alimentare, agricole, chimice şi media, în fonduri fiduciare, în 2017, şi a negat acţiunile greşite, spunând că şi-a îndeplinit obligaţiile legale.

Dar un audit al Comisiei Europene a stabilit că există un conflict de interese şi a oprit subvenţiile de dezvoltare acordate Agrofert.

Babis a acuzat coaliţia Piraţii / Primarii că vinde ţara prin sprijinirea unei integrări europene mai mari şi a unei eventuale adoptări a monedei euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro