Sari direct la conținut

Republica Moldova: Stare de urgență din cauza că sistemul de gaze a coborât la limita critică / Ce pretenții are Gazprom pentru prelungirea contractului

HotNews.ro
Republica Moldova: Stare de urgență din cauza că sistemul de gaze a coborât la limita critică / Ce pretenții are Gazprom pentru prelungirea contractului

Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazelor, măsura fiind solicitată de Guvern pentru a putea achiziționa gaze din surse alternative, în condițiile în care Gazprom nu mai livrează cantități suficiente pentru a asigura consumul, potrivit Radio Chișinău.

În favoarea instituirii stării de urgență au votat 55 de deputați de la PAS.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înțelegere cu Gazprom și nici nu există certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.

Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcționare a sistemului.

Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgență va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid, iar dacă va fi necesar, va fi raționalizat consumul de gaze naturale și de alte resurse energetice.

R. Moldova plătește acum un preț record pentru gaze

Blocul comuniștilor și socialiștilor a criticat măsurile întreprinse de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acțiunile necesare, iar instituirea stării de urgență nu este motivată.

Amintim că Moldovagaz nu a reușit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom. Acesta a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie, Republica Moldova cumpără gaze la un preț record – aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi și în cantități limitate.

Negocierile continuă cu gigantul rus, iar, între timp, guvernul poartă discuții și cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziționa gaze din surse de alternativă.

Autoritățile moldovene au anunțat că vor oferi indemnizații familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creșterea cheltuielilor.

Gazprom vrea plata unei datorii de 700 de milioane de dolari

Presa rusă scrie, citând surse anonime că una dintre condițiile Gazprom-ului pentru prelungirea contractului este achitarea de către Chișinău a unei datorii de circa 700 milioane de dolari.

„După cum a aflat Kommersant, partea rusă a oferit un preț de piață corect cu o reducere suplimentară de 25%. Singura condiție pentru obținerea reducerii a fost returnarea în termen de trei ani a datoriei acumulate în anii precedenți de Moldova (cu excepția Transnistriei) pentru gazul furnizat în valoare de aproximativ 700 milioane dolari” relatează presa rusă, preluată de Agora.md.

Komersant scrie că partea moldovenească a solicitat un preț la gaz cu 50% mai mic decât prețul de piață, dar mai mult decât a plătit până în toamnă. De cealaltă parte, Kremlinul propune un preț de piață de cca 1.000 de dolari per mia de metri cubi.

Potrivit sursei citate, delegația R. Moldova a presat pentru o reducere a prețurilor, invocând lipsa fondurilor.

Sursele Kommersant spun că, în aceste condiții, încheierea unui nou contract pe termen lung înainte de 1 noiembrie este extrem de îndoielnică și există riscuri ridicate de întrerupere completă a aprovizionării cu gaz rusesc după această dată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro