Sari direct la conținut

Maia Sandu anunță că criza gazelor din Republica Moldova a luat sfârșit / Ce spune despre relațiile dintre Moscova și Chișinău

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia
Maia Sandu, Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Maia Sandu a anunțat că criza gazelor din Republica Moldova a fost depășită, odată cu semnarea noului contract între societatea pe acţiuni „Moldovagaz” şi compania rusă Gazprom, relatează Agerpres.

Președintele Republicii Moldova a făcut anunțul într-un amplu interviu apărut luni în ziarul rusesc Kommersant, ea vorbind şi despre stadiul actual al relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

Maia Sandu a salutat semnarea noului contract, afirmând că revine guvernului de la Chişinău să decidă dacă mai este necesară extinderea în continuare a stării de urgenţă în domeniul energetic şi pentru ce perioadă.

După mai multe zile de negocieri tensionate, Republica Moldova va avea gaze şi după 1 noiembrie, „în condiţii pe care Chişinăul le va putea îndeplini”, potrivit acesteia.

„Tarifele vor creşte, dar această creştere nu va fi atât de mare, cum ar fi fost la preţurile de pe piaţă la ora actuală”, a spus Maia Sandu, subliniind că „problema” majoră la negocierile cu Gazprom a vizat preţul gazelor, precum şi datoriile societăţii Moldovagaz, care vor fi evaluate în cadrul unui audit, după care vor urma discuţii privind restructurarea datoriilor.

Totodată, ea a confirmat că gazele vor fi livrate ca şi până acum prin Ucraina. Sandu a subliniat că este vorba de un nou contract şi nu de o prelungire a celui vechi şi că nu a văzut acest document, întrucât este vorba de o înţelegere între doi agenţi economici: Moldovagaz şi Gazprom.

Întrebată despre informaţiile apărute în Financial Times potrivit cărora Gazprom ar fi cerut Chişinăului să-şi modifice Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană şi să se alăture Uniunii economice eurasiatice, Maia Sandu a răspuns:

„Nu a existat o astfel de discuţie la aceste negocieri privind gazele”.

Maia Sandu, despre relațiile dintre Moscova și Chișinău

Referitor la „formatul relaţiilor dintre actuala guvernare a Republicii Moldova şi Rusia”, asupra căruia corespondentul special al Kommersant a insistat, menţionând că, la mai bine de un an de când a preluat mandatul de preşedinte nu s-a întâlnit direct cu omologul său rus Vladimir Putin şi nici nu a efectuat vreo vizită la Moscova, Maia Sandu a răspuns:

„Dacă vorbiţi despre o întâlnire la vârf, atunci, în primul rând, nu cred că o întrevedere singură poate să rezolve toate problemele. Avem un dialog la diferite niveluri şi la diferite niveluri trebuie să ajungem la înţelegeri cu privire la diferite probleme de pe agenda noastră. Şi aceasta va deveni o platformă pentru a conveni mai târziu asupra unei întâlniri la vârf”.

Întrebată cum de a găsit timp să participe la „Platforma Crimeea”, o reuniune organizată de Ucraina, dar nu şi să ia parte la summitul CSI la nivel de şefi de stat, preşedintele Republicii Moldova a reiterat ataşamentul Chişinăului faţă de respectarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei.

„În timpul crizei s-au făcut auzite acuzaţii de tot soiul: că poporul moldovean e într-un fel, că cel rus e altfel. Asta nu merge. Criza a fost depăşită, dar un resentiment a rămas. Vreau ca poporul Rusiei să înţeleagă că suntem un popor prietenos”, a mai spus aceasta, cu referire la criza gazelor.

„Îmi doresc ca moldovenii care trăiesc în Rusia să nu sufere din cauza asta, sau ruşii care locuiesc în Republica Moldova să nu aibă de suferit din cauza unor afirmaţii care pur şi simplu învrăjbesc popoarele”, a subliniat Maia Sandu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro