Sari direct la conținut

China va continua să-şi "modernizeze" arsenalul nuclear

HotNews.ro
Silozuri nucleare China 3, Foto: Federation of American Scientists
Silozuri nucleare China 3, Foto: Federation of American Scientists

China a afirmat marţi că va continua să-şi „modernizeze arsenalul nuclear pentru probleme de fiabilitate şi de securitate” şi a cerut Moscovei şi Washingtonului să-şi reducă stocurile de arme după angajamentul de luni al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate să prevină răspândirea armelor atomice, potrivit La Libre.be.

„Statele Unite şi Rusia posedă încă 90% din focoasele nucleare ale planetei. Ei trebuie să-şi reducă arsenalul nuclear în mod ireversibil şi juridic obligatoriu”, a arătat Fu Cong, director general al serviciului de control al armamentului la ministerul chinez al Afacerilor Externe, citează Rador.

Înainte de cea de-a zecea Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare (TNP), programată pentru ianuarie, dar amânată pentru o dată ulterioară din cauza pandemiei de Covid, cele cinci mari puteri (Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit și Franța sau P5) au încercat să liniștească planeta cu privire la perspectiva unei confruntări evident cataclismice.

În toiul negocierilor cu Iranul, bănuit că ar dori să achiziționeze bomba atomică, aceștia își subliniază dorința de a progresa „în ceea ce privește dezarmarea, cu obiectivul ultim al unei lumi libere de arme nucleare”, potrivit unui comunicat al președinției franceze.

Semnatarii promit să-și consolideze măsurile pentru „prevenirea utilizării neautorizate sau neintenționate a armelor nucleare”, continuă textul, cu o săptămână înainte de o negociere ruso-americană la Geneva privind tratatele de control al armelor nucleare și situația de la granița ruso-ucraineană.

Mai presus de toate, „afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, afirmă P5, insistând că aceste arme „atâta timp cât există, trebuie să servească în scopuri defensive, de descurajare și de prevenire a războiului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro