Germania: Utilizarea unei aplicaţii anti-Covid într-o anchetă a poliţiei atrage numeroase critici
Poliţia din oraşul german Mainz şi-a atras critici după ce a utilizat într-o anchetă o aplicaţie de monitorizare anti-Covid menită să ajute barurile şi restaurantele să-şi înregistreze clienţii şi care ar trebui să asigure protecţia datelor, relatează Agerpres.
Povestea datează de la sfârşitul lui 2021 dar a fost făcută publică recent. Pe 29 noiembrie, un bărbat a murit în urma unei căzături la ieşirea dintr-un restaurant din Mainz (vestul țării).
Pentru a găsi eventuali martori, poliţia locală a decis să recurgă la aplicaţia Luca, una dintre cele mai răspândite de acest gen, care asistă restaurantele şi barurile în înregistrarea clienţilor pentru a permite monitorizarea în caz de contaminare.
Acest acces le-a permis să contacteze 21 de persoane, cărora parchetul din Mainz le-a cerut între timp scuze. Comisariatul local pentru protecţia datelor a anunţat deschiderea unei anchete.
„Cazul prezent este grav întrucât interdicţia legală de a utiliza datele de urmărire a contacţilor în scopuri poliţieneşti este înscrisă clar şi fără echivoc în legea privind infectările”, care reglementează răspunsul german la pandemia de Covid, a estimat marţi Stefan Brink, comisar pentru protecţia datelor în landul Baden-Wurttemberg, pentru cotidianul economic Handelsblatt.
Zeci de milioane de utilizatori în Germania
Aplicaţia Luca înregistrează numele şi durata şederii, numele complet, adresa şi numărul de telefon. Această aplicaţie germană conţine mai multe programe de protecţie pentru protejarea datelor. Numai un serviciu de sănătate este în drept să acceseze datele clienţilor înregistraţi.
În octombrie anul trecut, aplicaţia susţinea că are peste 35 de milioane de utilizatori în Germania, ţară cu 83 de milioane de locuitori.
Ori pentru a-şi derula ancheta, poliţia şi parchetul local au contactat un serviciu de sănătate, care a acceptat să pretindă că a fost depistat un caz de infectare pentru a le da acces la date anchetatorilor.
„Condamnăm această utilizare abuzivă a datelor din aplicaţia Luca colectate pentru protecţia împotriva infecţiilor”, a denunţat compania germană Culture4life, care exploatează această aplicaţie.
Potrivit companiei, cererile de acest tip sunt frecvente, dar nu au fost niciodată până acum urmate de efecte.
„Deficienţele de securitate, modul de stocare a datelor sensibile fără protecţie eficientă, precum şi serviciile de sănătate nemulţumite şi acest caz (de la Mainz) suscită în mod justificat îndoieli privind aplicaţia Luca şi maniera de a trata problemele de securitate ridicate”, se alarmează partidul liberal FDP, membru al noii coaliţii la putere.