Sari direct la conținut

Administrația Biden identifică trupe pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est pe fondul tensiunilor din Rusia

HotNews.ro
Administrația Biden identifică trupe pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est pe fondul tensiunilor din Rusia

Administrația Biden se află în faza finală de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est și de redactare a ordinelor militare în efortul de a descuraja Rusia, care a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, potrivit mai multor informații de la oficiali ai apărării din SUA, potrivit CNN.

Nu s-a luat nicio decizie finală, dar CNN a raportat că președintele Joe Biden a discutat cu oficialii săi militari de vârf despre opțiunile pentru creșterea nivelului trupelor americane în țările baltice și în Europa de Est, în timpul unei conferințe de sâmbătă la Camp David, potrivit unui înalt oficial.

Opţiunea unei desfăşurări de trupe americane vine după discuţiile din acest weekend dintre preşedintele Joe Biden şi consilieri ai săi, între care secretarul apărării Lloyd Austin.

Potențialele detașări de trupe apar pe fondul avertismentelor americane că o potențială invazie rusă a Ucrainei ar putea fi iminentă. Departamentul de Stat a redus duminică personalul ambasadei SUA din Kiev, Ucraina, odată cu plecarea personalului neesențial și a membrilor familiei din „precauție”.

Biden va avea o discuție video securizată cu liderii europeni luni după-amiază, despre care Casa Albă a spus că face parte din consultarea și coordonarea administrației cu aliații europeni ca răspuns la mutările de trupe ale Tusiei la granița cu Ucraina.

O opțiune pe care o ia în considerare administrația Biden este mutarea între 1.000 și 5.000 de soldați pentru a sprijini aliații est-europeni și baltici, astfel încât aceștia să fie disponibili pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor americani, dacă este necesar, potrivit unui înalt oficial al apărării.

Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi pentru descurajare și să-i liniștească pe aliați și nu a existat nicio sugestie ca trupele americane să se desfășoare în Ucraina sau să ia parte la luptă.

În urma acestor informaţii, Marina militară rusă a început exerciţii de apărare în Marea Baltică.

Moscova a notificat Irlanda cu privire la desfășurarea de exerciții navale ruseștiîn apele internaționale din Marea Irlandei, a declarat luni ministrul irlandez de externe Simon Coveney, adăugând că acestea sunt nedorite.

NATO trimite nave și avioane de luptă în Europa de Est

NATO va trimite mai multe nave și avioane de luptă în Europa de Est, pe măsură ce Rusia continuă să-și intensifice prezența la granița cu Ucraina, arată un comunicat postat luni pe pagina Alianței. Potrivit comunicatului, Alianța își consolidează astfel prezența „descurajatoare” în zona Mării Baltice. O serie de membri ai alianței militare a celor 30 de state s-au oferit să pregătească trupe și echipamente militare. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și desfășoară avioane de război F-16 în Lituania. Spania trimite nave pentru a se alătura forței maritime permanente a NATO și ia în considerare trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria. Franţa este pregătită să trimită trupe în Bulgaria, mai arată NATO.

„NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații săi, inclusiv prin consolidarea părții de est a Alianței. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, arată secretarul general al NATO Jens. Stoltenberg.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro