Sari direct la conținut

Surse CNN: SUA și unele state aliate discută trimiterea de militari în România, Bulgaria și Ungaria, înainte de orice potențială invadare a Ucrainei de către Rusia

HotNews.ro
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Militari NATO in Romania, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

SUA și mai multe state aliate sunt în discuții pentru a mai desfășura mii de trupe în țările NATO din Europa de Est, precum România, Bulgaria și Ungaria, înainte de orice potențială invazie rusă a Ucrainei, ca dovadă de sprijin în fața agresiunii în desfășurare a Moscovei, au declarat pentru CNN trei oficiali americani familiarizați cu discuțiile.

Printre țările care iau în considerare să accepte trupele suplimentare NATO se numără România, Bulgaria și Ungaria. Potrivit CNN, ar urma să fie trimiși aproximativ 1.000 de militari în fiecare țară și ar fi similare cu grupurile de luptă staționate în prezent în țările baltice și Polonia.

SUA și Marea Britanie sunt printre cei care iau în considerare noile desfășurări pre-invazie, dar nu toți cei 30 de membri NATO sunt dispuși, potrivit unui diplomat european.

Aliații NATO nu au fost în întregime pe aceeași lungime de undă cu privire la gravitatea amenințării, iar Germania, de exemplu, a refuzat să vândă noi arme Ucrainei. Prin urmare, SUA se află în discuții pentru a trimite forțele suplimentare pe o bază bilaterală sau, așa cum a descris-o un oficial, ca pe o „coaliție a celor dispuși”.

În linii mari, obiectivul militar al SUA ar fi de „a îndeplini capacitatea” pe care o cer aliații NATO din regiune, a declarat săptămâna trecută un alt oficial al apărării. Forțele americane ar putea opera, așa cum o fac deja, unilateral în Europa, dar ar putea opera și sub structurile de comandă existente NATO.

Posibilitatea de a desfășura unele forțe mai aproape de pragul Rusiei înainte de o invazie marchează o schimbare de atitudine a administrației americane, care anterior se temea de riscul de a provoca și mai mult Moscova.

Mișcarea ar putea fi folosită de Kremlin ca un exemplu de atitudine agresivă a NATO pe care Rusia o folosește pentru a-și justifica acumularea de forțe de-a lungul granițelor Ucrainei.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA au pus 8.500 de militari în SUA în stare de alertă sporită în cazul în care este chemată o forță de răspuns a NATO și este nevoie rapid de forțe americane. Cu toate acestea, marea majoritate a acestor forțe sunt destinate activității susținute de întreaga alianță NATO. SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja în Europa pe care să le folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni.

Kirby a declarat marți pentru CNN că unele trupe sunt, de asemenea, în alertă sporită „doar pentru propriile noastre scopuri, ale Statelor Unite, pentru a vedea dacă este nevoie să continuăm să asigurăm, pe o bază bilaterală, cu unii dintre aliații noștri NATO din Europa”.

Și președintele Joe Biden a mai spus marți că „s-ar putea să mute unele dintre aceste trupe într-un termen mai apropiat, doar pentru că este nevoie de timp” și pentru că aliații din Europa de Est ai SUA au „motive de îngrijorare”.

Planificarea militară vine într-un moment în care SUA au devenit din ce în ce mai îngrijorate că o nouă invazie condusă de Rusia în Ucraina ar putea avea loc în orice moment și în scurt timp.

„Când am spus că este iminent, rămâne iminent”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, în cadrul unei conferințe zilnice de marți.

„Dar din nou, nu putem face o predicție despre ce decizie va lua președintele Putin. Suntem încă implicați în discuții și negocieri diplomatice”.

Oficialii ucraineni au numit situația cu Rusia „periculoasă”, dar nu „iminentă”.

O sursă apropiată a conducerii ucrainene a declarat marți că șefii apărării și informațiilor analizează imagini din satelit ale forțelor ruse „de la SUA și alte agenții occidentale”, dar nu văd încă Rusia că „intră în modul de luptă sau se poziționează pentru a ataca.”

Totodată, deși Rusia a adunat până la 100.000 de militari la granițele cu Ucraina, Ucraina a estimat miercuri că, totuși, acest număr este încă „insuficient” pentru a lansa un atac major împotriva țării.

Acest număr „este semnificativ, reprezintă o amenințare la adresa Ucrainei”, dar „la momentul actual, acest număr este insuficient pentru o ofensivă la scară largă împotriva Ucrainei de-a lungul întregii granițe cu Ucraina”, a spus șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba.

Emmanuel Macron a anunțat deja și el că Franța este pregătită să trimită soldați în România în cadrul misiunilor NATO ar putea duce la o întărire a prezenței aliate pe flancul Estic.

Franța are „disponibilitatea de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a se angaja în noi misiuni şi de a-și asuma responsabilitatea în misiuni de tip prezenţă avansată, consolidată, mai ales în România” dacă acest lucru se va decide în cadrul Alianței.

De altfel, retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria se numără printre garanțiile de securitate pe care Rusia le cere Occidentului, pe lângă neexistinderea alianței la Ucraina.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro