Economia SUA a avut în 2021 cea mai bună evoluție de după 1984
Economia americană a înregistrat cea mai mare creștere din ultimele aproape patru decenii în 2021, după ce guvernul a injectat mii de miliarde de dolari prin programele de combatere a efectelor pandemiei, și se estimează că va continua evoluția bună, în ciuda obstacolelor precum evoluția epidemiei Covid-19, inflației sau problemelor cu lanțurile de aprovizionare, transmite Reuters.
O creștere rapidă a produsului intern brut în trimestrul al patrulea, pe măsură ce întreprinderile au refăcut stocurile epuizate pentru a satisface cererea puternică de bunuri, a fost impulsul final.
Creșterea robustă de anul trecut, raportată joi de Departamentul Comerțului, susține poziția Rezervei Federale spre creșterea ratelor dobânzilor, începând cu luna martie.
Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat miercuri reporterilor, după o ședință de politică monetară de două zile, că „economia nu mai are nevoie de niveluri ridicate de susținere din partea politicii monetare” și că „în curând va fi oportună o majorare” a dobânzilor.
„În timp ce Omicron va duce la o creștere mai slabă în primul trimestru, se așteaptă ca activitatea să își revină frumos odată ce ultimul val pandemic se va diminua și problemele din lanțul de aprovizionare se vor atenua”, a declarat Sal Guatieri, economist senior la BMO Capital Markets din Toronto.
Economia a înregistrat o creștere de 5,7% în 2021, cea mai puternică din 1984 încoace, în condițiile în care guvernul a oferit ajutoare de pandemie de aproape 6.000 de miliarde de dolari.
Economia SUA se contractase cu 3,4% în 2020, cea mai mare scădere din ultimii 74 de ani.
Președintele Joe Biden și-a asumat rapid meritele pentru performanță, despre care a spus că nu a fost „un accident”.
Popularitatea lui Biden este în scădere pe fondul unei agende economice interne blocate, după ce Congresul nu a reușit să treacă pachetul său economic de 1.750 miliarde de dolari, Build Back Better.
„În sfârșit, construim o economie americană pentru secolul XXI și îndemn Congresul să continue acest impuls prin adoptarea unei legislații care să facă America mai competitivă, să ne susțină lanțurile de aprovizionare, să ne consolideze producția și inovarea, să investească în familiile noastre și în energia curată și să reducă costurile mâncării”, a transmis Biden într-o declarație.
Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 6,9% în trimestrul al patrulea, a precizat guvernul în estimarea anticipată a PIB-ului. Aceasta a venit după ritm de creștere de 2,3% în al treilea trimestru.