Sari direct la conținut

Rusia neagă că a transmis un „răspuns” SUA, afirmând că a cerut clarificări suplimentare / Joc al scrisorilor între Moscova și Occident

HotNews.ro
Joe Biden si Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Joe Biden si Vladimir Putin, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Rusia neagă că a trimis un răspuns Statelor Unite cu privire la replica Washingtonului privind garanțiile de securitate cerute de Kremlin, afirmând în schimb că a trimis o serie de întrebări suplimentare, anunță agenția Reuters, citând presa rusă.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat luni că Statele Unite au primit un răspuns din partea Moscovei asupra subiectului, precizând însă că Washingtonul nu dorește să comenteze în public natura documentului.

„Credem că nu ar fi productiv să negociem în public, aşa că vom lăsa Rusia să vorbească despre răspunsul său, dacă doresc acest lucru”, a adăugat el.

Însă un înalt diplomat din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei a declarat marți pentru agenția de stat RIA Novosti că scrisoarea trimisă Washingtonului și altor state membre NATO nu conține răspunsuri, ci întrebări cu privire la cum vede Occidentul „indivizibilitatea principiului de securitate”.

Potrivit diplomatului, Moscova încă redactează un răspuns propriu-zis la contrapropunerile Washingtonului.

Joc al scrisorilor între Moscova și Occident

Washingtonul și NATO au răspuns în scris săptămâna trecută garanțiilor de securitate cerute de Moscova în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

„Am arătat clar că ne angajăm să menținem și să apărăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate”, a declarat pentru presă Antony Blinken, anunțând livrarea răspunsului american la solicitările Rusiei.

„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a afirmat și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cu privire la răspunsul transmis de Alianța Nord-Atlantică.

Kremlinul a transmis ulterior că Occidentul nu a abordat principalele revendicări de securitate pe care le-a abordat, dar că menține deschisă calea dialogului.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au avut la rândul lor o discuție telefonică luni privind garanțiile cerute de Rusia, printre acestea numărându-se retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria.

Parisul a transmis anterior, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, că este dispus să trimită trupe militare în România.

„Franţa este pregătită, dacă NATO va decide, să desfăşoare elemente militare în România”, mai precis „câteva sute de oameni”, a transmis ministrul francez al apărării, Florence Parly.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro