Putin acuză SUA că vor să atragă Rusia într-un război / Ce spune despre scenariul în care Ucraina devine membră NATO – UPDATE
Președintele Vladimir Putin a acuzat marți că SUA folosește Ucraina ca instrument pentru a atrage Rusia într-un „conflict armat” și a spus că dacă Ucraina va deveni membră NATO, ar încerca cu forța să recucerească Crimeea anexată de Rusia în urmă cu opt ani, relatează AFP.
Vladimir Putin a declarat marți, în urma unei întâlniri cu premierul Viktor Orban la Moscova, că speră că Occidentul și Rusia vor găsi „o soluție” la criza lor privind Ucraina. Totodată, liderul de la Kremlin acuză SUA că vor să controleze Rusia și că se folosesc de Ucraina pentru a face asta, iar lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Moscova.
„Sper că până la urmă vom găsi o soluție, chiar dacă nu este ușoară”, a spus el, după ce a considerat că „principalul obiectiv al Statelor Unite este izolarea Rusiei și (că) Ucraina este instrumentul (lor) să ne trage într-un conflict armat și să ne lovească cu cele mai dure sancțiuni”.
Președintele rus nu a vorbit deloc despre zecile de mii de soldați pe care i-a adunat de câteva săptămâni la porțile teritoriului ucrainean și care sugerează lumii occidentale că pregătește un nou atac împotriva vecinului său după cel din 2014.
Putin a creionat un scenariu catastrofic în care, dacă Ucraina va deveni membră a NATO, ar încerca să recucerească cu forța Crimeea anexată de Rusia în urmă cu opt ani.
„Imaginați-vă că Ucraina, membră a NATO, lansează o operațiune militară în Crimeea, un teritoriu suveran al Rusiei”, a spus el, „și cu noi cum rămâne? Am intra în război cu NATO?”.
De asemenea, Vladimir Putin a considerat „clar” că Statele Unite și NATO au ales până acum să ignore îngrijorările Rusiei privind securitatea sa, având în vedere respingerea cererilor sale de a-i oferi o serie de garanții de securitate.
„Analizăm răspunsurile scrise primite de la Statele Unite și NATO (…) dar este deja clar că îngrijorările de principiu ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat președintele rus după întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban.
El a enumerat principalele revendicări ale Rusiei: încetarea politicii de extindere a NATO, angajamentul de a nu desfășura arme de ofensivă în apropierea granițelor ruse și retragerea pozițiilor militare ale Alianței la frontiere din 1997, adică înainte ca organizația să primească în rândurile sale foștii membri ai blocului sovietic, printre care și România.
„Ignorând îngrijorările noastre, Statele Unite și NATO subliniază dreptul fiecărui stat de a alege în mod liber cum dorește să-și garanteze securitatea”, a remarcat Putin, spunând însă că un alt principiu prevede că „nimeni nu ar trebui să-și sporească securitatea în detrimentul altora”.
Washingtonul acuză Moscova că pregătește invadarea vecinului său prin desfășurarea a zeci de mii de soldați la granițele sale. Rusia neagă orice intenție beligerantă și cere, la rândul său, ca NATO să-și retragă trupele din țările aflate în vecinătatea Rusiei.
Statele Unite au respins cererile Rusiei, dar au lăsat ușa deschisă cu privire la negocieri și discuții pe alte subiecte, precum desfășurarea de rachete sau limitarea reciprocă a exercițiilor militare.
Totodată, premierul ungar Viktor Orban, a spus după ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, că diferențele dintre pozițiile Rusiei și ale membrilor NATO cu privire la criza Ucraina-Rusia sunt semnificative, dar „pot fi rezolvate”.
„M-am convins astăzi că diferențele de poziții existente pot fi rezolvate și că este posibilă semnarea unui acord care să garanteze pacea, securitatea Rusiei și acceptabil și pentru statele membre NATO”, a spus Orban în conferința de presă.