Sari direct la conținut

Biden vrea să reducă la jumătate mortalitatea generată de cancer în următorii 25 de ani / 610.000 de decese naționale anticipate pentru 2022

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Captura video
Joe Biden, Foto: Captura video

Președintele american Joe Biden își va stabili miercuri un nou obiectiv în lupta împotriva cancerului: reducerea ratei mortalității cauzate de această boală cu cel puțin 50% în următorii 25 de ani, potrivit AFP.

Lupta împotriva cancerului, care este a doua cauză de deces în Statele Unite după bolile cardiovasculare, este susținută în mod deschis ca fiind foarte personală de Joe Biden, al cărui fiu Beau a murit de o tumoare pe creier în 2015.

Atunci vicepreședinte, lansase în anul următor o inițiativă numită „Cancer Moonshot”, pe care dorește să o „reînvie” acum, potrivit unui comunicat de presă de la Casa Albă.

Mortalitatea cauzată de cancer a fost deja redusă cu 25% în ultimii 20 de ani. Progrese realizate în special datorită reducerii fumatului, dar și îmbunătățirii tratamentelor sau chiar depistarii mai devreme.

Guvernul dorește să continue aceste eforturi și să îmbunătățească îngrijirea pacienților și a familiilor acestora.

Scopul declarat este „de a pune capăt cancerului așa cum îl cunoaștem astăzi”, a subliniat executivul într-un comunicat de presă, reluând o formulă repetată adesea de Joe Biden.

Gazda Casei Albe a promis că va aborda subiectul odată cu trecerea pandemiei de Covid-19, dar a mers dincolo de ceea ce fusese anticipat.

„Obiectivele prezentate de președinte sunt ambițioase, dar în același timp realizabile”, a comentat pentru AFP Jon Retzlaff, de la Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului. „Este un obiectiv în jurul căruia comunitatea se poate ralia”.

Apel pentru proiecții / Baza pe screening

Trebuie creat un cabinet responsabil cu coordonarea acțiunilor guvernului și un summit care să reunească diferiții actori ai sectorului organizat.

Aceste anunţuri trebuie făcute în cadrul unui eveniment de la Casa Albă miercuri, care va reuni o sută de oameni printre care cercetători, membri ai asociaţiilor şi pacienţi.

Vicepreședinta Kamala Harris – a cărei mamă era oncolog pentru cancer de sân și a murit ea însăși de cancer de colon în 2009 – și Prima Doamnă Jill Biden vor participa și ele.

Acesta din urmă va anunța „un apel la acțiune” pentru screening-ul cancerului.

Aproximativ 9,5 milioane de teste au fost ratate din cauza pandemiei de Covid-19 din Statele Unite, potrivit estimărilor.

Guvernul dorește, de asemenea, să abordeze disparitățile în ceea ce privește accesul la prevenire și tratament.

Societatea Americană de Cancer, una dintre cele mai importante asociații din țară în materie, a declarat că l-a „aplaudat” pe Joe Biden pentru inițiativa sa.

„Rămân progrese semnificative de făcut pentru a se asigura că toată lumea are șanse egale și echitabile de a preveni, detecta, vindeca și supraviețui cancerului”, a spus organizația într-un comunicat.

Fără fonduri noi / Sunt anticipate 610.000 de decese pentru 2022

Cu toate acestea, guvernul nu intenționează să anunțe noi fonduri miercuri, potrivit unui înalt oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului, care s-a declarat „foarte încrezător” în posibilitatea unor finanțări suplimentare în viitor. „Nu știu nimic care să aibă mai mult sprijin bipartizan”, a spus el.

„Vor fi necesare resurse pentru a atinge aceste obiective”, a declarat Jon Retzlaff de la Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului, care a numit anunțul de miercuri al planului un „prim pas”.

„Ne așteptăm și sperăm că președintele va anunța o creștere majoră a finanțării” în proiectul său de buget pentru 2023, a spus el pentru AFP.

Cu cinci ani în urmă, 1,8 miliarde au fost alocate pe parcursul a șapte ani, cu accent pe cercetare.

Speranțele pentru noi tratamente au fost ridicate recent de tehnologia ARN mesager, utilizată în unele vaccinuri împotriva Covid-19.

Pentru 2022, Societatea Americană de Cancer anticipează 1,9 milioane de cazuri noi de cancer în Statele Unite și aproape 610.000 de decese – sau 1.670 de decese pe zi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro