Sari direct la conținut

Marianne, simbol al Republicii Franceze, va suporta un „lifting” artistic pentru a se adapta epocii moderne

HotNews.ro
Marianne, simbolul Republicii Franceze, Foto: gouvernement.fr
Marianne, simbolul Republicii Franceze, Foto: gouvernement.fr

Marianne, femeia care simbolizează Republica Franceză în celebrul tablou „Libertatea conducând poporul” pictat de Eugene Delacroix, va suporta o procedură de „lifting”, conform dorinţei unui grup de artişti parizieni, care consideră că celebra personificare artistică ar trebui să fie mai reprezentativă pentru Franţa modernă.

Colectivul de artişti Obvious Art încearcă, cu ajutorul algoritmilor şi miilor de fotografii de femei primite, să creeze o nouă Marianne, femeia care întruchipează faimoasele valori de „Libertate, Egalitate, Fraternitate” ale Revoluţiei franceze, relatează miercuri agenția spaniolă EFE, preluată de Agerpres.

„Actuala Marianne nu ne deranjează absolut deloc, doar că dorim să avem ceva mai reprezentativ şi mai participativ pentru ţară”, a declarat Pierre Fautnel, unul dintre artiştii care promovează această iniţiativă sub numele „Nous sommes Marianne” („Noi suntem Marianne”).

Ideea este de a prezenta până sfârşitul lunii aprilie sau începutul lui mai o imagine reînnoită a femeii care simbolizează Franţa şi a cărei reprezentare, cu bustul dezgolit şi cu boneta frigiană pe cap (în mare vogă în timpul Revoluţiei Franceze – n.r.), este omniprezentă în clădirile oficiale franceze.

Faimoasa pictură a lui Delacroix – „Libertatea conducând poporul” – o arată pe Marianne energică, în fruntea muncitorilor, în pofida cadavrelor îngrămădite la picioarele ei, pregătită pentru a continua lupta.

Celebrul tablou „Libertatea conducând poporul” pictat de Eugene Delacroix (Foto: pixabay.com)

„Preşedintele Republicii are puterea de a schimba imaginea lui Marianne, decizia îi revine lui. Dar sperăm să fie şi a noastră”, a explicat Fautnel. Lansarea unei imagini reînnoite a lui Marianne va coincide cu alegerile prezidenţiale franceze din aprilie.

„Cum va fi Marianne a secolului al XXI-lea într-o ţară cu o populaţie mult mai amestecată decât cea de la sfârşitul secolului al XVIII-lea? Nu ştiu, (…) noi primim fotografiile şi cu ajutorul algoritmului vom crea o nouă imagine”, a adăugat artistul francez.

Proiectul a primit până acum peste 5.000 de portrete de femei, care trebuie să aibă mai mult de 18 ani pentru a putea participa la această iniţiativă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro