Moscova vrea răspunsuri separate despre Ucraina de la fiecare din statele NATO şi OSCE, afirmă un ambasador rus
Rusia doreşte ca statele membre ale NATO şi OSCE să-i transmită fiecare poziţia cu privire la Ucraina separat de aceste organizaţii, a declarat joi ambasadorul rus în Spania, Iuri Korceaghin, potrivit agenţiei spaniole EFE, citată de Agerpres.
Vorbind la o conferinţă de presă la Madrid, diplomatul rus a spus că ministrul de externe rus Serghei Lavrov le-a trimis acestor ţări scrisori, cu solicitarea să răspundă fiecare în parte, dincolo de poziţia organizaţiilor în care sunt membre.
Potrivit ambasadorului rus, chiar dacă ţări precum Spania fac parte din aceste organizaţii, ele au de asemenea „obligaţii” de îndeplinit în relaţiile lor bilaterale cu Rusia, întrucât „trebuie respectat tot ce este semnat”.
Rusia „se simte ameninţată” de acţiuni precum cea a SUA de trimitere de armament în Ucraina, a continuat ambasadorul rus, care a criticat şi decizia ţării unde este acreditat, Spania, de a trimite o navă militară în Marea Neagră.
El a calificat în acest context drept o „născocire” ideea că Rusia va ataca Ucraina şi care s-a inflamat pentru a crea o senzaţie de „panică” asupra unui război iminent.
În opinia ambasadorului rus, această criză are în fundal un „interes economic, comercial” al Statelor Unite de a vinde Europei gaze naturale lichefiate în detrimentul furnizării de gaze ruseşti.
Pe de altă parte, şeful misiunii diplomatice ruse în Spania a negat că Rusia ar fi cea care a scurs în presă documente cu răspunsurile SUA la cererile Rusiei privind arhitectura de securitate europeană.
Cotidianul spaniol El Pais a publicat miercuri fotografii cu aceste documente, fără să precizeze cum le-a obţinut.
Textele publicate confirmă că Washingtonul a respins cererile Moscovei de a sista orice eventuală nouă extindere a NATO şi de retragere a trupelor Alianţei din statele est-europene care au aderat la aceasta începând din 1997, SUA propunând în schimb Rusiei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Moscova prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.
Citește și:
- Moscova aşteaptă un răspuns şi de la OSCE privind preocupările sale de securitate, spune Lavrov
- Rusia afirmă că SUA și NATO nu i-au răspuns principalelor revendicări de securitate
- Rusia face cele mai conciliante declarații din ultima vreme: ”Noi nu vrem război”
- Răspunsul ambasadorului american la Moscova după declarațiile lui Lavrov: ”Spune că au gânduri de pace, dar au pus o armă pe masă”