Sari direct la conținut

Șeful comitetului militar NATO: Dacă soldații ruși rămân în Belarus, ne-am putea întări prezența în Polonia și țările baltice

HotNews.ro
Trupe NATO, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Trupe NATO, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

NATO analizează sporirea prezenței sale militare în statele baltice și în Polonia în cazul în care Rusia își va menține soldații în Belarus după exercițiul militar ce are loc acum acolo, a declarat luni șeful comitetului militar al alianței, potrivit Reuters.

Rusia are 30.000 de soldați în țara Belarus, țară vecină cu Ucraina, pentru exerciții militare comune în această lună, a spus NATO, ceea ce face ca totalul desfășurării militare rusești la granițele Ucrainei să ajungă la peste 100.000 de soldați.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că trimit 3.000 de soldați în România și Polonia pentru a-și reasigura aliații, în timp ce Germania a spus că ia în considerare o creștere a desfășurării militare existente în Lituania.

Alte desfășurări din partea aliaților NATO sunt posibile, a declarat Rob Bauer, un amiral olandez care conduce cel mai important organism de strategie militară al NATO.

„Unde să avem continuu trupe în Alianță, în diferitele națiuni – dezbaterea despre acest lucru este rezultatul unor lucruri care sunt în curs de desfășurare acum. Da, ne uităm la asta. S-ar putea să existe schimbări în viitor ca urmare a acestor evoluții”, a declarat Bauer într-o conferință de presă la Vilnius.

„Depinde foarte mult, bineînțeles, dacă trupele rusești din Belarus rămân în Belarus”, a adăugat el.

”Lucrul foarte îngrijorător” de la granițele cu Ucraina

Moscova a susținut că nu plănuiește o invazie a Ucrainei, dar a amenințat cu acțiuni militare – neprecizate – dacă cererile sale de securitate nu sunt îndeplinite.

„Dacă vă uitați la acumularea de forțe, Rusia ar putea avea de fapt suficiente forțe pentru o invazie serioasă … până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Bauer.

„Nu știm dacă vor face asta, dacă au sau nu această intenție, nu știm”, a adăugat acesta.

Cele mai recente desfășurări la granița cu Belarus au inclus spitale de campanie și alte unități auxiliare necesare pentru a sprijini un asalt militar, a declarat Bauer.

„Dacă te gândești cu adevărat la o invazie, de fapt ai nevoie de mai mult decât de trupele de luptă. Și acesta este un lucru pe care îl vedem, de asemenea, din ce în ce mai mult atât la granița Rusiei cu Ucraina, cât și la cea a Belarusului cu Ucraina. Acest lucru în sine este foarte îngrijorător”, a mai spus el.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro