Sari direct la conținut

Marea Britanie își retrage soldații din Ucraina și le transmite cetățenilor săi să plece imediat: Să nu se aștepte la o evacuare militară ca în Afganistan

HotNews.ro
Marea Britanie își retrage soldații din Ucraina și le transmite cetățenilor săi să plece imediat: Să nu se aștepte la o evacuare militară ca în Afganistan

Cetățenii britanici care aleg să rămână în Ucraina nu ar trebui să se aștepte la o evacuare militară în cazul în care izbucnește un conflict cu Rusia, a declarat sâmbătă ministrul junior al apărării, James Heappey, pentru Sky News.

„Cetățenii britanici ar trebui să părăsească imediat Ucraina prin orice mijloace posibile și nu ar trebui să se aștepte, așa cum au văzut în vară cu Afganistanul, că ar exista vreo posibilitate de evacuare militară”, a spus el.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că trupele britanice trimise pentru a-i antrena pe soldații ucraineni se vor întoarce în curând.

„Nu vor fi trupe britanice în Ucraina dacă va exista un conflict cu Rusia”, a declarat Heappey.

Heappey a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie privind prezența diplomatică a Marii Britanii în Ucraina.

„Rămân la Kiev și continui să lucrez acolo cu o echipă de bază. Ambasada rămâne operațională”, a scris pe Twitter ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons.

Vineri, guvernul britanic i-a sfătuit pe cetățenii britanici să părăsească Ucraina acum, cât timp mai sunt disponibile mijloace comerciale, și a recomandat să nu mai călătorească în această țară.

Tot mai multe țări cer cetățenilor lor să plece din Ucraina

SUA au decis sâmbătă să scoată din Ucraina o parte a personalului diplomatic, iar două surse Reuters au spus că americanii își retrag și personalul de la OSCE.

Rusia a anunțat și ea vineri retrageri de personal diplomatic, susținând că ”poate anglo-saxonii pun ceva la cale”.

Joi, Joe Biden le-a cerut cetățenilor americani să plece imediat din Ucraina deoarece „lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte rapid”.

O serie de națiuni au făcut recomandări similare, printre ele fiind Canada, Germania, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Japonia, Letonia, Lituania și Olanda.

Ucraina a minimalizat vineri importanța apelului lansat de liderul de la casa Albă afirmând că „nu există nimic nou”.

UE a recomandat și ea personalului neesențial al reprezentanței sale de la Kiev să plece și să lucreze de la distanță din străinătate, potrivit lui Josep Borrell.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro