Sari direct la conținut

VIDEO Preşedintele Ucrainei denunță avertismentele privind o invazie rusă: Alimentează panica

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: president.gov.ua
Volodimir Zelenski, Foto: president.gov.ua

Avertismentele americane privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei „provoacă panică și nu-i ajută” pe ucraineni, a denunțat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenția Interfax-Ukraine, transmite AFP.

„În acest moment, cel mai bun prieten al dușmanilor noștri este panica în țara noastră. Iar toate aceste informații (privind un atac) nu fac decât să provoace panică și nu ne ajută deloc”, a afirmat Zelenski în timpul unei deplasări în țară.

Președintele ucrainean a spus că au existat „prea multe” anunţuri privind un „război profund şi total din partea Rusiei”. „Dacă dvs aveţi informaţii suplimentare despre invazia 100% a Rusiei care va începe pe 16, daţi-ni-le”, a insistat el, adăugând: „Înţelegem riscurile, ştim că ele există”.

„Lucrăm la nivel diplomatic, discutăm în fiecare zi cu autorităţile din diferite ţări, cu liderii lor, la diferite niveluri. De aceea, considerăm că singura cale de dezescaladare este calea diplomatică”, a mai declarat Zelenski sâmbătă.

Statele Unite au avertizat vineri cu privire la o posibilă iminentă invazie rusă a Ucrainei.

Casa Albă a avertizat că o invazie militară rusă în Ucraina, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un „atac rapid” asupra Kievului, este o „posibilitate foarte reală” în următoarele zile, cerând cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de „24 până la 48 de ore”.

Americanii vorbesc despre „iminența invaziei”

Serviciile secrete americane consideră că un asalt rapid asupra Kievului este posibil și că Putin ar putea ordona o invazie înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă (20 februarie), a declarat vineri reporterilor consilierul lui Biden pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, adăugând că rămâne neclar dacă un astfel de ordin a fost dat.

El a precizat că s-au adunat suficiente trupe lângă graniță pentru a invada țara și că s-ar putea iniția un bombardament aerian. Statele Unite, Marea Britanie, Australia și alți aliați și-au avertizat cetățenii să părăsească Ucraina.

„Riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de iminentă”, a declarat Sullivan.

Pe Twitter, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a acuzat Washingtonul că alimentează „isteria” și că organizează o „campanie panicardă”.

Oficialii ucraineni au încercat să minimalizeze evaluarea Washingtonului, potrivit căreia o invazie ar putea fi iminentă.

Cu toate acestea, Washingtonul a planificat să trimită 3.000 de soldați suplimentari în Polonia, vecinul vestic al Ucrainei, în zilele următoare, pentru a încerca să ajute la reasigurarea aliaților din NATO, au declarat patru oficiali americani pentru Reuters. Aceștia se adaugă celor 8.500 de soldați aflați deja în alertă pentru a fi desfășurați în Europa în caz de nevoie.

Ucraina, înconjurată din trei părți de forțele Msocovei

Între timp, forțele rusești s-au adunat la nord, sud și est de Ucraina, în timp ce șase nave de război rusești au ajuns în Marea Neagră și mai multe echipamente militare rusești au ajuns în Belarus.

Imagini din satelit ale unei firme americane au arătat noi desfășurări militare rusești în mai multe amplasamente din apropierea graniței.

Înaintea discuțiilor cu Putin, Biden a vorbit despre criză cu liderii Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Poloniei și României, precum și cu șefii NATO și UE. Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat, de asemenea, cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

„Sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat”, a declarat Blinken după convorbirea de vineri.

Washingtonul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Rusia și China cooperează la cel mai înalt nivel, un înalt oficial al administrației afirmând sâmbătă că cele două „lucrează pentru a ne submina”.

Un acord de parteneriat între Moscova și Beijing arată că acestea se află într-o „aliniere fundamentală” din ce în ce mai strânsă, iar recenta întâlnire între Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, arată că Beijingul consideră „legitime” mișcările Moscovei în ceea ce privește Ucraina, a declarat oficialul.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro