Sari direct la conținut

Atacul ”grafic” al Rusiei și despre neîncrederea presei față de informațiile Serviciilor SUA: ”Au ajuns în zona conspirațiilor”

HotNews.ro
Potențiala invazie rusă în Ucraina , Foto: VOX
Potențiala invazie rusă în Ucraina , Foto: VOX

Cadavre împrăștiate prin clădirile distruse în urma unei explozii aparent mortale. Îndoliați, îndurerați pentru cei dragi pierduți. Și în mijlocul ruinelor mocnite, dovezi ale echipamentului militar occidental.

Într-o lume prea familiarizată cu imaginile grafice ale unui dezastru după altul, este ușor să ne imaginăm filmările sumbre.

Și Statele Unite spun că exact asta este: violență simulată. Se spune că Rusia complotează să organizeze un atac fals și să filmeze un videoclip de propagandă sângeros al Ucrainei, ca pretext pentru o invazie. Clipul ar oferi armatei ucrainene -și, prin extensie, aliațiilor NATO – un pretext pentru un atac asupra oamenilor vorbitori de limbă rusă.

Dar, în timp ce guvernul SUA a desecretizat informațiile despre presupusul complot săptămâna trecută, nu a împărtășit nicio dovadă a acestuia cu publicul. Într-un schimb aprins săptămâna trecută, jurnaliştii au cerut dovezi care să susţină afirmaţia, un reporter acuzând Departamentul de Stat că a virat în „teritoriul Alex Jones (n.r, teoria conspirației)”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a răspuns că guvernul are încredere în serviciile de informații, dar nu a spus dacă SUA au văzut vreun astfel de videoclip, spune CNN

„Încercăm să-i descurajăm pe ruși să meargă mai departe cu acest tip de activitate. De aceea o facem publică”, a spus Price, înainte de a adăuga: „Dacă vă îndoiți de credibilitatea guvernului SUA, a guvernului britanic, a altor guverne și vrei să găsești mângâiere în informațiile pe care rușii le transmit, asta trebuie să faci.”

Afirmația SUA a venit la câteva zile după ce guvernul britanic a avertizat despre un complot rusesc de a instala un lider pro-Kremlin în Ucraina, invocând informații pe care, de asemenea, a refuzat să le facă publice. Analiştii au spus că evoluţiile au arătat că Occidentul devine din ce în ce mai hotărât să înfrunte Rusia în războiul informaţional, o sferă în care Kremlinul a avut deseori puterea în ultimii ani (CNN)

Avertismentele americane privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei „provoacă panică și nu-i ajută” pe ucraineni, a denunțat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de agenția Interfax-Ukraine, transmite AFP.

„În acest moment, cel mai bun prieten al dușmanilor noștri este panica în țara noastră. Iar toate aceste informații (privind un atac) nu fac decât să provoace panică și nu ne ajută deloc”, a afirmat Zelenski în timpul unei deplasări în țară.

Președintele ucrainean a spus că au existat „prea multe” anunţuri privind un „război profund şi total din partea Rusiei”. „Dacă dvs aveţi informaţii suplimentare despre invazia 100% a Rusiei care va începe pe 16, daţi-ni-le”, a insistat el, adăugând: „Înţelegem riscurile, ştim că ele există”.

„Lucrăm la nivel diplomatic, discutăm în fiecare zi cu autorităţile din diferite ţări, cu liderii lor, la diferite niveluri. De aceea, considerăm că singura cale de dezescaladare este calea diplomatică”, a mai declarat Zelenski sâmbătă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro