Macron și Putin vor discuta duminică, într-un „ultim efort diplomatic posibil”
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să vorbească duminică cu Vladimir Putin din Rusia într-un „ultim efort diplomatic posibil” de a evita invazia Ucrainei, în vreme ce președintele american Joe Biden va convoca o întâlnire cu echipa sa de securitate națională tot duminică, scrie France 24.
După întâlnirea lui Macron din 7 februarie cu Putin la Moscova, conversația de duminică dintre cei doi lideri constituie „ultimul efort posibil și necesar pentru a evita un conflict major în Ucraina”, potrivit palatului prezidențial de la Élysée.
În weekend, civilii au fost evacuați din regiunile din linia frontului din ce în ce mai bombardate, unde Kievul a declarat sâmbătă că doi dintre soldații săi au murit într-un atac – primele victime în conflict. Presa locală scrie că sute de locuitori evacuați au petrecut toată noaptea în autobuze reci în regiunea Rostov din Federația Rusă, nu au fost primiți încă nicăieri.
Kremlinul insistă că nu are planuri de incursiune armată, dar lansarea de rachet de sâmbătă nu ajută prea mult la detensionarea situației. „Toate indiciile indică faptul că Rusia plănuiește un atac împotriva Ucrainei”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Oficialii americani și UE cred că Moscova încearcă să inventeze un pretext pentru ofensiva sa, difuzând informații false despre violența în enclavele controlate de rebeli din estul Ucrainei.
Sâmbătă, vorbind cu Macron, Zelenski a spus că nu va răspunde provocărilor Rusiei, potrivitPalatului Elysee. Dar în discursul său la Conferința de Securitate de la München, el a condamnat politica Moscovei. El a cerut un calendar clar și fezabil pentru ca Ucraina să se alăture NATO , ceea ce pentru Moscova echivalează cu trecerea !liniei roșii” în privința securității.
Oficialii occidentali au avertizat cu sancțiuni uriașe în cazul în care Rusia atacă, vicepreședintele SUA Kamala Harris spunând că acest lucru nu va face decât ca NATO să-și întărească „flancul estic”.
Din sala de operațiuni de la Kremlin, Putin și președintele Belarus Alexander Lukașenko, au urmărit sâmbătă lansarea celor mai noi rachete balistice hipersonice, de croazieră și nucleare ale Rusiei. Putin și-a intensificat retorica, reiterând solicitările de garanții scrise că Ucrainei nu va adera la NATO, iar alianța să-și retragă trupele din Estul Europei.
Sute de atacuri au fost semnalate în ultimele zile, într-un conflict care durează de opt ani și care s-a soldat cu peste 14.000 de vieți.
OSCE a declarat sâmbătă că au avut loc 1.500 de încălcări ale acordurilor de încetare a focului în Doneţk şi Lugansk într-o singură zi.
Rebelii pro-ruși au declarat mobilizări generale în cele două regiuni, chemând bărbați la luptă chiar dacă au anunțat evacuarea în masă a femeilor și copiilor.
Moscova și rebelii au acuzat Kievul că plănuiește un atac pentru reluarea regiunilor, afirmații negate cu înverșunare de Ucraina și respinse de Occident.
Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a negat informațiile privind obuzele ucrainene care ar fi căzut pe teritoriul Rusiei.
Germania și Franța și-au îndemnat sâmbătă cetățenii să părăsească Ucraina. NATO a declarat că își mută personalul de la Kiev, iar
Companiile aeriene germane Lufthansa și Austrian Airlines au anulat zborurile către Kiev și Odesa până la sfârșitul lunii februarie, dar vor menține zborurile către vestul Ucrainei.