Oligarhii și oficialii ruși ar avea peste 200 de miliarde de dolari în conturi secrete la băncile elvețiene
Până la 213 miliarde de dolari sunt depozitați de către oligarhi și oficiali ruși în conturi secrete din Elveția, potrivit unei estimări făcute de asociația instituțiilor bancare din această țară, relatează Reuters.
Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) estimează că băncile din țara cantoanelor păstrează între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (aproximativ 213 miliarde de dolari) ale unor clienți din Rusia în conturi offshore.
Suma este mult mai mare decât cea raportată de băncile elvețiene în bilanțurile lor, arătând amploarea afacerilor derulate de acestea cu clienți din Rusia.
Dezvăluirea făcută de SBA este una rară pentru Elveția, țară cunoscută pentru tenacitatea cu care apără secretul bancar și opoziția față de cererile de transparență.
Anunțul vine în contextul în care guvernul elvețian a anunțat că se va alinia și va aplica toate sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei.
Elveția a adoptat sancțiunile decise de UE împotriva oligarhilor și oficialilor ruși
Elveția a anunțat miercuri că a impus sancțiuni împotriva a aproape 200 de oameni de afaceri și oficiali ruși, o decizie istorică pentru țara cunoscută pentru neutralitatea sa.
În Elveția au început să aibă loc tot mai multe dezbateri privind rolul țării și a sistemului său bancar în ascunderea fondurilor unor clienți din străinătate, Mattea Meyer, copreședinte al Partidului Social Democrat, cerând măsuri dure împotriva rușilor apropiați de președintele Vladimir Putin și guvernul său.
„O parte (a banilor) aparțin unor oligarhi loiali Kremlinului. Banii și activitățile lor (…) ajută la finanțarea războiului”, a declarat el, adăugând că Elveția „trebuie să facă tot posibilul să le oprească robinetul cu bani”.
În pofida faptului că estimarea pe care a furnizat-o este mult mai mare decât prognozele oficiale inițiale, SBA subliniază că suma este mică în comparație cu activele totale păstrate în Elveția, țară considerată de generații întregi de persoane înstărite ca un refugiu sigur pentru banii lor.
„Procentul activelor păstrate pentru clienți ruși reprezintă probabil un procent de doar o cifră mică din totalul depozitelor din băncile elvețiene”, afirmă SBA într-un comunicat remis agenției Reuters.