Sari direct la conținut

Alegeri parlamentare în Ungaria: Viktor Orban obține o victorie zdrobitoare, în ciuda alianței de opoziție

HotNews.ro
Viktor Orban sarbatoreste cu membrii partidului Fidesz castigarea alegerilor, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban sarbatoreste cu membrii partidului Fidesz castigarea alegerilor, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Autocrat pentru unii, apărător al națiunii pentru alții, Viktor Orban, al cărui partid Fidesz a ieșit pe primul loc la alegerile parlamentare de duminică, pare de neclinitit, în ciuda alianței de opoziție de șase partide care voia să schimbe „cursul istoriei Ungariei”.

  • UPDATE Rezultatele preliminare, după numărarea a aproximativ 98% din voturile de pe listele partidelor naționale, arată că partidul lui Orban, Fidesz, conduce cu 53,1% din voturi, față de 35% pentru alianța de opoziție a lui Marki-Zay. Pe baza rezultatelor preliminare, Oficiul Național Electoral a transmis că Fidesz va avea 135 de locuri, o majoritate de două treimi, iar alianța de opoziție va avea 56 de locuri. Un partid de extremă-dreapta, Patria noastră, ar urma să intre și el în parlament, obținând 7 locuri.

După retragerea din politică a cancelarului german Angela Merkel, anunțată în 2018 și oficializată anul trecut, Viktor Orban a rămas cel mai logeviv prim-ministru din Europa, devansându-l pe olandezul Mark Rutte cu câteva luni.

Orban este, de asemenea, al optulea cel mai longeviv premier din lume, după cei din Cambodgia, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Dominica, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Fiji și Bangladesh.

01:36Fidesz își revendică 135 de locuri în Parlament, în timp ce alianța 56, iar partidul de extremă dreapta Patria Noastră 7, după centralizarea a 93% in voturile de pe liste.

00:33Liderul opoziției, Marki-Zau, a spus că recunoaște înfrângerea, în timp ce, după procesarea a 83,62 % din voturile de pe liste, partidul Fidesz ar urma să obțină 135 de locuri în Parlamentul cu 199 de membri, în timp ce coaliția de opoziție ar urma să obțină 57 de locuri, iar partidul Patria Noastră 7.

00:11Premierul Ungariei Viktor Orban a ținut un discurs în fața susținătorilor în timp ce pare sigur că partidul său naționalist Fidesz este pe cale să câștige alegerile.

„Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a spus el duminică seara.

Declarația vine în contextul în care Orban a fost în mod repetat în dezacord cu Bruxelles-ul pe tema represiunii împotriva instituțiilor mass-media independente și pentru adoptarea politicilor anti-LGBTQ.

00:00După procesarea a 74,52% din voturile de pe liste, Fidesz-KDNP a obținut 54,45% din voturi, alianța de opoziție 33,72%, iar Mișcarea Patria Noastră 6,40%, potrivit Hirado.

23:12După centralizarea a 53,19% din voturi pe liste naționale, Fidesz-KDNP a obținut 56,11% din voturi, alianța de opoziție 32,19%, iar partidul de extremă dreapta Mișcarea Patria Noastră 6,53%, potrivit Hirado.

22:39După numărarea a 36,3% a voturilor pe liste, Fidesz conduce cu 58% din voturi față de 30,4% pentru alianța de opoziție, scrie Reuters.

Dintre cele 106 de circumscripţii, Fidesz conduce în 88, iar opoziția în 18.

22:27Partidul Fidesz, aflat la guvernare, al premierului ungar Viktor Orban, are un avantaj confortabil în fața rivalilor din opoziție, pe baza rezultatelor parțiale ale alegerilor de duminică, potrivit Reuters.

Rezultatele preliminare în cazul voturilor pe liste, după numărarea a 23% din voturile, au arătat că Fidesz deține 60% din voturi, față de 29% pentru alianța formată din șase partide de opoziție.

Partidul lui Viktor Orban, Fidesz, conduce în 89 de circumscripții, în timp ce opoziția în 17, după numărarea a 34.9% a voturilor pentru cele 106 circumscripții uninominale.

21:55Prezența mare la vot este o „victorie pentru democrație”, spune consilierul lui Orban, Gergely Gulyás, în timp ce prezența la vot este de așteptat să fie de aproximativ 70%.

Un consilier apropiat al lui Viktor Orbán spune că a „văzut primele proiecții, care dau motiv de optimism”.

Ce spun sondajele?

21:47Euronews prezintă datele ultimului sondaj care a fost efectuat înainte de ziua alegerilor – nu este un exit poll – dar arată unele intenții ale alegătorilor înaintea alegerilor generale.

Sursa scrie că se așteaptă ca această cursă să fie strânsă, iar sondajele de mai jos ar indica o victorie pentru Viktor Orbán și partidul său. Nu există sondaje oficiale de exit-poll în Ungaria, va trebui să așteptăm ca primele rezultate să vină peste câteva ore, pentru a obține o indicație despre cum merg lucrurile.

20:2567,8% dintre cei eligibili să voteze, 5.216.424 alegători, s-au prezentat la vot la alegerile parlamentare de duminică până la ora 18.30, potrivit Oficiului Electoral Național, potrivit Hirado.

20:12Secțiile de votare s-au închis

19:00Prezenţa la vot la ora locală 17:00 era de 62,92%, potrivit Oficiului Electoral Național, care spune că au votat 4.840.928 de persoane.

Acum patru ani, datele de la ora 17.00 arătau o prezență la vot de 63,21%.

În timp ce războiul din Ucraina vecină domină campania, alianța formată din șase partide de opoziție s-a aflat la mică distanță de partidul Fidesz al lui Orban în sondaje, făcând rezultatul scrutinului incert pentru prima dată de când Orban a ajuns la putere în 2010.

În condițiile în care prezența la vot a crescut la 52,75% până la ora 15:00, după un început lent îngreunat de vremea rece și ninsoarea din Budapesta, ambele părți au apelat la rețelele de socializare pentru a-și îndemna susținătorii să meargă la vot.

Războiul i-a îngreunat viața lui Orban după mai bine de un deceniu de relații politice și de afaceri strânse cu Rusia și președintele Vladimir Putin, dar acesta și-a păstrat liderul în sondajele de opinie.

Peter Marki-Zay, liderul opoziției care spune că luptă pentru democrație

Liderul opoziției, conservatorul în vârstă de 49 de ani Peter Marki-Zay, a catalogat scrutinul drept o alegere între Est și Vest. El spune că Orban a erodat drepturile democratice, îndreptând Ungaria spre Rusia și departe de Uniunea Europeană, unde îi este locul țării.

Marki-Zay, care a stat la coadă pentru a vota împreună cu soția și copiii săi în Hódmezővásárhely, orașul din sud în care este primar, a spus că speră că alegerile vor „schimba cursul istoriei Ungariei”.

„Luptăm pentru democrație, luptăm pentru decență”, a declarat Marki-Zay reporterilor. „Într-o bătălie dificilă, în circumstanțe aproape imposibile – încă putem câștiga”, a spus el, referindu-se la controlul guvernului asupra presei publice și la schimbările regulilor electorale despre care criticii spun că favorizează Fidesz.

Orban își acuză oponenții că încearcă să tragă Ungaria spre război

Una dintre modificări le permite etnicilor maghiari din țările vecine dreptul de a vota pe listele de partide prin poștă, spre deosebire de sute de mii de maghiari care lucrează în străinătate care pot vota doar mergând personal la ambasade sau consulate.

Orban, votând în Budapesta înzăpezită cu soția sa alături, le-a spus reporterilor că se așteaptă la o „mare victorie” și a descris buletinul de vot ca pe o alegere între „pace sau război”, acuzându-și din nou oponenții că încearcă să tragă Ungaria în conflictul din Ucraina, acuzație pe care o neagă.

Orban și pozițiile sale față de războiul din Ucraina

Întrebat în mod repetat despre legăturile sale strânse cu Putin, Orban, care a descris anterior relațiile cu Rusia ca fiind corecte și echilibrate, a spus:

  • „Nu Vladimir Putin candidează la alegerile din Ungaria, prin urmare, nu trebuie să mă ocup de această întrebare astăzi, din fericire”.
  • „Mă bazez pe interesele naționale maghiare, sunt pro-ungar”.

Orban, în vârstă de 58 de ani, s-a prezentat drept un apărător al intereselor maghiare și nu a fost de acord cu sancțiunile UE asupra petrolului și gazelor rusești.

Cu toate acestea, el a condamnat invazia rusă și nu a respins sancțiunile împotriva Moscovei, deși a spus că nu este de acord cu acestea.

Guvernul său a permis, de asemenea, desfășurarea trupelor NATO în Ungaria, unde sprijinul public pentru aderarea la alianță a fost de 80% într-un sondaj GLOBSEC din 2021.

El a susținut decizia UE de a trimite arme în Ucraina, dar a interzis transporturile de arme de pe teritoriul ungar, spunând că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru securitate. Jocul său tactic a contribuit la consolidarea sprijinului său printre alegătorii de bază Fidesz, dar a condus la critici din partea unor aliați, inclusiv din partea Poloniei.

Într-o circumscripție electorală de la Budapesta, Rudolf Groo, în vârstă de 76 de ani, a criticat încercarea lui Orban de a se poziționa între Rusia și Uniunea Europeană, din care Ungaria face parte

„Orban a trecut atât de mult din partea asta în cealaltă încât acum nu poate lua o poziție clară în privința războiului”.

Inflația s-a situat la un maxim în aproape 15 ani de 8,3% în februarie, chiar dacă Orban a plafonat prețurile la combustibil și alimente de bază, a plafonat dobânzile ipotecare și a desfășurat o serie de cheltuieli pre-electorale pentru a sprijini gospodăriile.

Alianța de opoziție a profitat de nemulțumirea populară, acuzând Fidesz că folosește corupția sistemică pentru a îmbogăți oamenii de afaceri apropiați partidului.

După ani de ciocniri cu Bruxelles-ul pe tema libertăților presei, a statului de drept și a imigrației, campania actuală a lui Orban se bazează parțial pe apărarea valorilor familiale creștine conservatoare împotriva a ceea ce el numește „nebunia de gen” din Europa de Vest.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro