Fața verde a noului militarism german
Dacă se va scrie vreodată istoria revenirii militarismului german, după două războaie mondiale devastatoare, Verzii vor juca rolul principal în ea. Ministrul de externe, Annalena Baerbock (Verzi), pledează pentru livrarea de arme grele în Ucraina. Colegul său de partid, vicecancelarul Robert Habeck, solicită și el rapide livrări suplimentare de arme. Motivul invocat se referă la atrocitățile comise de armata rusă.
Baerbock și armele grele
Ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, s-a pronunțat în favoarea livrării de arme grele în Ucraina. „Ucraina are nevoie de mai mult material militar – mai ales de arme grele”, a declarat luni politicianul Verzilor, în marja unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg, după cum relatează Welt.de.
„Acum nu e timpul pentru scuze, acum este timpul pentru creativitate și pragmatism”, a subliniat Baerbock. Ea nu a precizat ce arme grele ar putea fi livrate din Germania în Ucraina, dar a menționat că încă 500 de milioane de euro vor fi puse la dispoziție pentru livrarea de arme și alte echipamente militare, prin așa-numita facilitate europeană pentru pace.
Pace de miliarde
Facilitatea de pace despre care vorbește Baerbock este un nou instrument de finanțare UE, care poate fi folosit și pentru a consolida capacitățile forțelor armate din țările partenere.
Pentru perioada 2021-2027, facilitatea pentru pace este dotată cu aproximativ cinci miliarde de euro, care vor fi plătite de statele membre.
Un miliard de euro au fost deja eliberați numai pentru Ucraina, în timp record. Potrivit unei propuneri a șefului politicii externe al UE, Josep Borrel, în curând urmează alte 500 de milioane de euro.
Habeck și viteza
Și Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi) solicită ca Ucraina să fie sprijinită rapid cu livrări suplimentare de arme. El a precizat, luni, la Berlin, că presupune iminența unui major atac rusesc, în estul Ucrainei, de aceea armele trebuie livrate cu celeritate.
„Important acum e să sprijinim trupele rapid și să le susținem capacitatea lor de a se apăra, care este plătită cu multe vieți și făcută cu mare eroism”, a spus Habeck. „Germania și-a asumat acest angajament , iar Germania trebuie și va face acest lucru.”
Vicecancelarul german a meționat că guvernul federal a convenit să nu facă public, din motive considerate de el întemeiate, despre ce tipuri de arme sau rute de livrare este vorba.
Al patrulea principiu
„Politica noastră e ghidată de aspecte viitoare pe termen lung și se bazează pe patru principii: este ecologică, socială, democratică la bază și non-violentă”. Cu aceste cuvinte, noul partid vest-german „Die Grünen” și-a descris declarația de misiune politică pentru alegerile federale din 1980, primele la care partidul a candidat. Între timp, pacifismul Verzilor s-a veștejit.
„În timp ce în 1980 părea imposibil ca Verzii să fie de acord în vreun fel cu implicarea Germaniei într-un conflict militar, partidul susține de mulți ani că folosirea forței, legitimată în temeiul dreptului internațional, poate fi acceptabilă și necesară pentru a preveni escaladarea militară în curs”.
Afirmația face parte din lucrarea lui Jannik Rickert, apărută în 2020, cu titlul „Pacifismul partidului Bündnis 90/Die Grünen. Amploarea unei schimbări ideologice”.
Autorul, specializat în științe politice, precizează: „În primul program de partid vest-german al Verzilor, din 1980, ies în evidență formulări pacifiste foarte radicale, pe care niciun politician verde nu le-ar folosi astăzi, în această formă.
De exemplu, dizolvarea NATO și a Pactului de la Varșovia este descrisă ca fiind absolut necesară și fără alternativă, industria de armament germană urmează să fie desființată, la fel ca și armata germană (Bundeswehr)”.
Când partidul a fost fondat în 1980, programul său s-a concentrat pe pacifism, protecția mediului și opoziția față de energia nucleară. Protestele în masă împotriva desfășurării de rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa au contribuit la succesul lor inițial. Nu au trecut douăzeci de ani, până când au aruncat pacifismul peste bord.
Fața verde a militarismului german
Când s-au alăturat pentru prima dată guvernului federal în 1998, Verzii au organizat primul efort de război al Germaniei, de la Al Doilea Război Mondial – bombardarea Iugoslaviei, pe care Wehrmacht-ul lui Hitler o devastase cu șase decenii în urmă. Odată cu a doua lor participare guvernamentală, în coaliție cu social-democrații și liberalii, Verzii au devenit fața militarismului german.
Atacurile furioase ale lui Baerbock asupra Rusiei și a președintelui Putin i-au câștigat admirația cercurilor militariste de pe ambele maluri ale Atlanticului. La 1 martie, ea a zburat la New York special pentru a anunța Adunării Generale a ONU: „Am decis să oferim sprijin militar Ucrainei”.
„Războiul Rusiei înseamnă o nouă eră”, a justificat Baerbock acest pas. „Suntem la o răscruce. Certitudinile de ieri nu se mai aplică. Astăzi ne confruntăm cu o nouă realitate pe care niciunul dintre noi nu a ales-o. Este o realitate pe care ne-a impus-o președintele Putin.” Tot realitate este că un principiu de bază al politicii Verzilor a fost aruncat la coșul de gunoi.
Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.