Péter Szijjártó susține extinderea centralei nucleare Paks cu rușii de la Rosatom
Construirea celor două noi reactoare ale centralei nucleare Paks este în interesul economiei naţionale şi al securităţii naţionale, iar compania rusă de stat Rosatom este capabilă să realizeze această investiţie, a declarat, joi, la Instanbul, ministrul de externe Péter Szijjártó pentru Agenţia de Presă MTI, după întrevederea sa cu directorul general al Rosatom, Alexei Lihaciov, citează Rador.
Ministrul de externe a precizat: în cadrul discuţiei, conducătorii Rosatom au asigurat Ungaria că din punct de vedere tehnic sunt în continuare capabili să realizeze investiţia.
Peter Szijjarto a mai subliniat că Agenţia Ungară pentru Energie Atomică verifică în prezent cererile de autorizare depuse, iar odată ce acestea vor fi aprobate, construcţia centralei ar putea intra în faza următoare.
„Puterea nucleară, construirea celor două noi unităţi ale centralei servesc interesele securităţii naţionale, economiei naţionale şi strategiei naţionale a Ungariei, şi vor asigura o aprovizionare cu energie a Ungariei mai sigură şi mai predictibilă”, a declarat Péter Szijjártó, care a adăugat: la sfârşitul primului sfert al secolului XXI, lumea – în special Europa şi, implicit, Ungaria – trebuie să facă faţă unor provocări la care nimeni nu s-a aşteptat.
Nu e vorba doar despre securitatea noastră fizică, ci şi despre securitatea aprovizionării cu energie. Funcţionarea pieţei mondiale a energiei este îngreunată de provocări enorme, şi ţări precum Ungaria, a căror energie se asigură îndeosebi din import, sunt deosebit de sensibile la aceste dificultăţi.
Ministrul de externe a mai spus: interesul Ungariei este să devină independenptă într-o măsură tot mai mare în ceea ce priveşte producţia de energie, ceea ce necesită capacităţi, iar energia nucleară reprezintă posibilitatea capacităţii maxime în producţia de energie proprie.
Péter Szijjártó a apreciat că energia nucleară este o modalitate ieftină, sigură şi ecologică de producere a energiei, care asigură ca Ungaria să menţină preţurile reduse la utilităţi şi să îşi îndeplinească obiectivele asumate în domeniul protecţiei mediului.
Şeful diplomaţiei ungare a mai menţionat că există dispute şi provocări pe plan internaţional şi în sectoarele energetice bazate pe transportul zilnic, precum gazele naturale şi petrolul.
Prin urmare, este important ca Ungaria să consolideze producţia de energie nucleară, deoarece combustibilii nucleari pot fi stocaţi pe o perioadă lungă de timp, astfel încât exploatarea energiei nucleare asigură un grad semnificativ de independenţă şi stabilitate în aprovizionarea cu energie.