Fostul vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău: „Securitatea Republicii Moldova depinde de Ucraina. Trebuie să spunem acest lucru direct”
Într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul vicepremier pentru Reintegrare din Republica Moldova Vlad Kulminski explică de ce Transnistria nu are interesul să se implice în războiul din Ucraina și de ce consideră că securitatea țării depinde în acest moment de ceea ce se întâmplă în țara vecină.
Negocierile care au loc în prezent între Chișinău și Tiraspol au la bază evitarea extinderii războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova. Atât locuitorii de pe malul drept al Nistrului, dar și cei din regiunea transnistreană nu sunt dispuși să se implice în acest conflict militar, deși la nivel oficial Chișinăul susține pe deplin Ucraina, care în aceste zile luptă pentru independența, dar și securitatea Republicii Moldova.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro de fostul vicepremier pentru Reintegrare de la Chișinău, Vlad Kulminski, cel care s-a retras din funcție, în mod surprinzător, la doar trei luni de la învestire, în august 2021.
Ce părere aveți despre provocările care au avut loc în ultimele săptămâni în regiunea transnistreană? Și de ce există această diferență de apreciere a evenimentelor între Chișinău și Tiraspol: pe de o parte se spune că ar fi opera unor „grupări interne” (din Transnistria), de cealaltă parte – despre atacuri teroriste?
Vlad Kulminski: Mi se pare că poziția Republicii Moldova a fost exprimată destul de coerent și pe deplin. Eu cred că este foarte important să subliniem că conducerea Republicii Moldova face tot posibilul să evite implicarea țării în război. În același timp, Guvernul Republicii Moldova face tot posibilul să susțină Ucraina.
Aprecierile au fost corecte cum că este vorba despre „un război de agresiune”, neprovocat și nejustificat de către Federația Rusă. (n.r.- Războiul) este o încercare de redefinire geopolitică a regiunii, de a crea sfere de influență și practic de a nu permite Ucrainei să existe. De fapt, Ucraina este un stat care luptă pentru independență, împotriva agresiunii Federației Ruse.
Este absolut clar că Ucraina merită toată susținerea și Republica Moldova o acordă. Doar că Republica Moldova încearcă să evite implicarea directă a țării, inclusiv a regiunii transnistrene în acest război.
„Nici cetățenii de pe partea dreaptă, nici cetățenii de pe partea stângă a Nistrului nu vor război”
Vlad Kulminski. FOTO: Arhiva personală
Totuși cele două grupări care luptă în regiunea transnistreană pe cine reprezintă?
Eu nu cred că noi putem să dăm aici acum mai multe aprecieri decât ce a fost spus deja de către Guvernul Republicii Moldova. Nici cetățenii de pe partea dreaptă, nici cetățenii de pe partea stângă a Nistrului nu vor război. Noi trebuie să ne aducem aminte că în regiunea transnistreană noi avem 350 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, deci toți sunt cetățenii noștri, care nu vor să se implice în război, dar, desigur, Republica Moldova și Guvernul Republicii Moldova au nevoie de un plan coerent de reglementare a conflictului transnistrean.
Chișinău a subliniat de mai multe ori că pe agendă rămân negocieri politice, negocieri pașnice, care ar respecta integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.
Înțeleg că, în opinia dumneavoastră, locuitorii regiunii transnistrene nu își doresc o eventuală implicarea în acest conflict și nu au de ce să lupte în acest război?
Absolut. Este foarte dificil de imaginat că cumva cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng vor fi mobilizați să lupte cu Ucraina sau cu Republica Moldova. Eu nu cred că este interesul Transnistriei să se implice cumva în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar nici să tensioneze cumva situația cu malul drept al Nistrului.
În opinia dumneavoastră, trebuie să ne așteptăm la alte provocări în stânga Nistrului?
Sperăm că situația va rămâne stabilă, pentru că este în interesul tuturor că situația să rămână stabilă. Noi am auzit aprecieri și din partea ucrainenilor, din partea experților, a autorităților de acolo, pe care Republica Moldova le susține ferm, că niște amenințări iminente pentru ei și pentru Republica Moldova nu sunt. Acest lucru a fost confirmat și de către partenerii noștri occidentali.
Care sunt perspectivele negocierilor în cadrul reglementării transnistrene în formatul “1+1”, la nivelul reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului, dar și care sunt șansele ca formatul “5+2”, la care participă inclusiv Rusia, va fi reluat?
La etapa actuală, securitatea Republicii Moldova depinde de Ucraina. Ucraina practic ne protejează și pe noi de război. Și noi trebuie să spunem acest lucru direct. Republica Moldova depinde foarte mult de modul în care vor evolua lucrurile pe câmpul de luptă. Deci, faptul că Ucraina rezistă ne salvează.
E clar că autoritățile Republicii Moldova vor continua negocieri politice, negocieri pașnice, dar cum va fi schimbat acest format de negocieri, pentru că anumite schimbări sigur că vor fi efectuate, rămâne de văzut.
Acum e prea devreme să speculăm despre eventualele formate de negocieri. Dar este absolut clar că după aceste evenimente, agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, diferite formate de negocieri vor suferi anumite schimbări.
Cert este că oamenii, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng nu vor război, pentru că ar fi un dezastru. Eu cred că există un fel de interes comun de a evita implicare în război. Eu cred că înțelegerile, cel puțin la etapa actuală, vor fi la acest nivel.
Dacă ați fi rămas acum vicepremier pentru Reintegrare, ați fi luat alte decizii în anumite situații sau ați fi făcut alte declarații sau ați fi procedat la fel cum acționează actualul vicepremier (n.r.- Oleg Serebrian)?
Actualul vicepremier este un profesionist foarte bun, este un diplomat de carieră, este o persoană foarte rațională, care calculează fiecare pas. Eu cred că dosarul reglementării transnistrene este în mâini sigure.
Cu ce vă ocupați acum?Este activitatea dumneavoastră legată cu activitatea Guvernului, la nivel de consultanță?
Eu mă ocup de reglementarea conflictelor. Eu lucrez cu mai multe țări, cu mai multe conflicte. După caz, dacă se cere sfatul meu, eu încerc să fac totul posibil, pentru că este țara mea și eu sunt obligat să fac tot ce-mi este în putere.
Inclusiv sunteți implicat cumva acum și în dialogul cu Tiraspolul?
Eu nu pot să răspund la aceste întrebări.
Ne spuneți și dacă cumva vom afla și alte detalii despre motivul plecării dumneavoastre atât de rapide din funcția de premier? De mai multe ori ați spus că demisia a fost legată de situația de familie. Au mai existat și altele, inclusiv cele legate de negocierile cu Gazprom la care ați participat toamna anului trecut?
Sunt multe negocieri care au anumite aspecte interne și anumite aspecte de echipă. Eu practic am spus tot ce aveam de spus referitor la subiectul dat.
Vladislav Kulminski, demisie la trei luni de la numirea în funcție
Demisia vicepremierului pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, din toamna anului trecut, a ridicat unele semne de întrebare. Atât oficialul, cât și reprezentanții partidului de guvernare din Republica Moldova au declarat că la baza deciziei de a pleca din Guvern stau motive „strict personale”.
Mai mulți experţi consideră însă că în spatele demisiei ar putea sta unele prevederi secrete ale acordului dintre Moldovagaz şi concernul rus Gazprom, pe care fostul vicepremier nu le-a acceptat. Kulminski a respins aceste afirmații.
Vladislav Kulminski a fost vicepremier pentru Reintegrare aproape trei luni, din august până în octombrie inclusiv, iar demisia a venit la câteva zile după încheierea negocierilor Chișinăului cu Gazprom.
În mandatul său Kulminski a fost de două ori în Federaţia Rusă: o dată pentru discuții pe subiectul transnistrean și a doua oară pentru tratative legate de acordul cu Gazprom, unde s-a întâlnit cu șef-adjunct al administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Kozak.
Până ianuarie 2022, funcția de vicepremier pentru Reintegrare a rămas vacantă, dar după aceea a fost ocupată de fostul ambasador Oleg Serebrian.