„Trăiască microcipul sovietic – cel mai mare microcip din lume!” Ironia unui jurnalist Financial Times și sancțiunile care ar putea îngenunchea sectorul tehnologic rusesc
„Trăiască microcipul sovietic – cel mai mare microcip din lume!”, scrie pe Twitter Max Seddon, șeful biroului pentru Rusia al publicației britanice Financial Times, postând și un articol FT care arată cum sancțiunile occidentale împotriva importurilor de tehnologie amenință să îngenuncheze industria tehnologică rusă.
Companiile rusești au fost aruncate într-o criză tehnologică din cauza sancțiunilor occidentale care au creat blocaje grave în aprovizionarea cu semiconductori, echipamente electrice și hardware-ul necesar pentru a alimenta centrele de date ale națiunii.
Sancțiunile au creat un deficit major atât în ce privește cipurile obișnuite folosite în producția de mașini, aparate de uz casnic și echipamente militare, cât și semiconductorii mai avansați, utilizați în aparatele electronice de ultimă generație și în componentele IT.
„Rute întregi de aprovizionare pentru servere, calculatoare, iPhone-uri – toate – au dispărut”, a declarat pentru Financial Times un director occidental din domeniul cipurilor.
Analiza făcută de publicația britanică pare să contrazică poziția Kremlinului. Vladimir Putin a spus în urmă cu o săptămână că este bucuros că unele companii străine au părăsit Rusia, deoarece întreprinderile autohtone le pot lua locul, și a avertizat Occidentul că Moscova va găsi în continuare modalități de a achiziționa tehnologie avansată și bunuri de lux.
Economia rusă, este potențial rezistentă, dar are nevoie de o creștere semnificativă a importurilor, au declarat în urmă cu două săptămâni economiștii de la banca de stat pentru dezvoltare VEB din Rusia.
Rusia are nevoie de o creștere semnificativă a „importurilor critice, precum și a importurilor necesare pentru a moderniza … economia și pentru a-și crește independența tehnologică și de producție, împreună cu creșterea investițiilor în achiziționarea activelor străine necesare”, au spus economiștii VEB. (foto articol © Evgeny Babaylov | Dreamstime.com)
––––