Sari direct la conținut

S-a terminat cu distracția în pub-urile din Moscova. O băutură importantă pentru ruși este pe cale să dispară

HotNews.ro
Pub din Moscova, Foto: Pavel Muravev / Alamy / Alamy / Profimedia
Pub din Moscova, Foto: Pavel Muravev / Alamy / Alamy / Profimedia

​La peste 100 de zile de la ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, alcoolul din import este încă disponibil în pub-urile din Moscova, dar rezervele cândva ample au început să scadă, potrivit Reuters.

„Unele localuri au făcut stocuri mari când a început totul. Dar, din câte știu, nu au existat noi livrări comandate și confirmate după 24 februarie”, a spus Alexander Skripkin, care administrează două baruri la Moscova.

Multe companii străine, între care Anheuser-Busch InBev și Heineken, dar și cel mai mare producător de bere occidental din Rusia, Carlsberg, au suspendat vânzările în Rusia, iar comerțul cu transport maritim a scăzut.

Acest lucru a pus presiune asupra economiei și a afectat obiceiurile rușilor obișnuiți cu o selecție generoasă de alcool produs de țări occidentale.

Rusiei îi lipsește și hameiul

„Situația berii este foarte neplăcută”, a spus Anton, un expert IT în vârstă de 36 de ani, care lucrează pentru o organizație financiară de stat din Moscova.

„Nu sunt deloc încrezător că vom bea bere rusească. Sunt probleme nu doar cu importul de bere, ci chiar și cu importul de hamei”, a adăugat el.

Berăriile rusești depind în mare măsură de importurile de materii prime, cum ar fi hameiul.

„Problemele legate de plata furnizorilor din Europa și SUA, precum și întreruperea lanțurilor de aprovizionare, sunt acum cele mai dificile două probleme”, potrivit asociației producătorilor de bere din Rusia, citând Beer Resource, unul dintre cei mai mari distribuitori de materii prime pentru berării din Rusia.

Cele mai mari linii de containere străine din lume au suspendat temporar transporturile de marfă către și dinspre Rusia, în timp ce țările Uniunii Europene care împart granițele cu Rusia și Belarus au interzis intrarea vehiculelor de marfă înmatriculate în aceste țări.

Berea străină, tot mai scumpă

„Nu mai există Guinness și nu se va întoarce, cel puțin deocamdată”, a spus un barman de la White Hart, un pub mare în stil englezesc din centrul Moscovei, de lângă Banca centrală.

Dar berea Guinness, care are termen de valabilitate de un an atunci când este depozitată în butoaie, era încă disponibilă la două pub-uri din apropiere, unde barmanii au spus că vând din stocuri și au puține speranțe că vor fi reaprovizionate în curând.

„Avem stocuri care ar trebui să fie suficiente pentru o jumătate de an”, a spus un reprezentant al importatorului de bere Nice Beer cu sediul într-o suburbie a Moscovei.

Pe măsură ce fluxurile de alcool străine se usucă, barurile și magazinele iau în considerare băuturile produse local.

„Am început să căutăm alternative interne la berile străine și, ca urmare, selecția s-a schimbat drastic. Alcoolul de import este acum cu 20-50% mai scump, în timp ce berile locale sunt puțin mai ieftine decât cele de import înainte de februarie. 24”, a spus Alexander Skripkin, care administrează două baruri la Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro