Decizie istorică. NATO lansează oficial procesul de aderare pentru Suedia și Finlanda
Liderii NATO au lansat oficial miercuri, la summitul lor de la Madrid, procesul de aderare a Suediei și Finlandei, făcut posibil prin ridicarea dreptului de veto al Turciei marți seară.
„Am decis astăzi să invităm Finlanda și Suedia să devină membre NATO și am decis să semnăm protocoalele de aderare”, au declarat liderii Alianței într-o declarație comună.
„În orice aderare la Alianță, este de o importanță vitală ca preocupările legitime de securitate ale tuturor Aliaților să fie abordate în mod corespunzător. Salutăm încheierea memorandumului trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia în acest sens. Aderarea Finlandei și Suediei le va face mai sigure, NATO mai puternică și zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei și a Suediei este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”, mai arată declarația comună.
Comunicatul a descris Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, o reacție la relația masiv deteriorată cu Rusia de la invazia acesteia în Ucraina.
Alianța a promis un ajutor suplimentar Kievului și a convenit asupra unui pachet de sprijin menit să modernizeze sectorul de apărare al țării.
„Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare robuste, pregătite pentru luptă pe flancul nostru estic, care să fie extinse de la grupurile de luptă existente la unități de dimensiunea brigăzii, acolo unde și atunci când este necesar, susținute de întăriri disponibile credibile”, arată comunicat.
În comunicat, alianța a descris China ca o provocare pentru interesele, securitatea și valorile NATO și ca o țară care încearcă să submineze ordinea internațională bazată pe reguli.
Cum și-a dat Turcia acordul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Turcia a semnat marți un memorandum de înțelegere care ridică blocajul impus de Ankara în ceea ce privește candidatura Suediei și Finlandei la aderarea la NATO, a anunțat marți președinția finlandeză.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut „cooperarea deplină” din partea Finlandei și Suediei împotriva luptătorilor kurzi din PKK și a aliaților lor, a anunțat marți seara președinția turcă într-un comunicat, citat de AFP.
Turcia a fost de acord cu intrarea acestor două țări nordice în NATO după mai bine de trei ore de discuții, marți, la Madrid, în marja summitului Alianței Atlantice.
„Turcia a obținut ceea ce și-a dorit”, a declarat președinția turcă într-un comunicat.
Cele două țări candidate s-au angajat să „coopereze pe deplin cu Turcia în lupta” împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat de Ankara și de aliații săi occidentali drept o organizație teroristă, și împotriva mișcărilor afiliate la acesta, se arată în text.
Helsinki și Stockholm se angajează, de asemenea, să „manifeste solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale”.
În mod similar, cele două capitale au convenit să nu „impună restricții sau embargouri asupra industriilor de apărare”, a continuat președinția.
Acestea au fost principalele solicitări ale Turciei pentru a-și ridica obiecția față de extinderea NATO pentru a include Suedia și Finlanda.
Potrivit Casei Albe, Turcia nu a cerut „concesii” din partea americanilor în schimbul acordului său privind Finlanda și Suedia.
NATO va crește masiv numărul forțelor sale aflate în stare de alertă ridicată, până la peste 300.000.
„Vom transforma forța de răspuns a NATO și vom crește numărul forțelor noastre de înaltă pregătire la mult peste 300.000″, a declarat el reporterilor înainte de summitul NATO care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Madrid.
Rusia realizează opusul a ceea ce a căutat Putin când și-a lansat războiul în Ucraina, parțial pentru a contracara extinderea NATO, spun liderii occidentali.
Atât Finlanda, care are o graniță de 1.300 km cu Rusia, cât și Suedia, patria fondatorului Premiului Nobel pentru Pace, sunt acum pe cale aducă militari bine pregătiți în NATO, cu scopul de a oferi alianței superioritatea Mării Baltice.
„Unul dintre cele mai importante mesaje ale președintelui Putin… a fost că era împotriva oricărei extinderi ulterioare a NATO”, a declarat Stoltenberg marți seară. „A vrut mai puțin NATO. Acum președintele Putin primește mai mult NATO la granițele sale”.
Citește și:
De ce Finlanda și Suedia nu sunt deja în NATO și alte întrebări înainte ca statele nordice să își anunțe oficial candidatura