Preţurile de consum din SUA au urcat cu 9,1% în iunie, cea mai mare creştere anuală din ultimele patru decenii
Preţurile de consum din SUA au urcat cu 9,1% în iunie, cea mai mare creştere anuală din mai mult de patru decenii, pe fondul costurilor ridicate pentru benzină, alimente şi chirie, întărind argumentele pentru o nouă majorare cu 0,75 puncte procentuale a ratei dobânzii de către Rezerva Federală, în această lună, transmit Reuters și news.ro
Creşterea peste aşteptări a indicelui preţurilor de consum, de la an la an, raportată miercuri de Departamentul Muncii, reflectă şi preţurile mai mari ale asistenţei medicale, autovehiculelor, îmbrăcăminţii, precum şi mobilei.
IPC a crescut cel mai mult din ultimii 17 ani şi pe o bază lunară.
Datele despre inflaţie au urmat celor privind creşterea peste aşteptări a locurilor de muncă, în iunie, şi sugerează că politica monetară agresivă a Fed a făcut puţine progrese până acum în reducerea cererii interne şi în reducerea inflaţiei spre ţinta de 2%.
Deşi este o problemă globală, inflaţia ridicată reprezintă un risc politic pentru preşedintele american Joe Biden şi Partidul Democrat, care se îndreaptă spre alegerile pentru Congres din noiembrie.
”În pofida celor mai bune intenţii ale Fed, economia pare să se deplaseze într-un regim de inflaţie mai ridicată. Fed este şi mai în spatele curbei după raportul de astăzi”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.
Indicele preţurilor de consum a crescut în iunie cu 1,3% faţă luna mai, cel mai mare câştig lunar din septembrie 2005, după ce a vansat cu 1,0% în mai.
O creştere de 7,5% a preţurilor energiei a reprezentat aproape jumătate din creşterea IPC.
Preţurile benzinei au urcat cu 11,2%, după ce crescut cu 4,1% în mai. Preţurile gazelor naturale au crescut cu 8,2%, cel mai mult din octombrie 2005, în timp ce costul energiei electrice a avansat cu 1,7%.
Preţurile alimentelor au crescut cu 1,0%. Costul alimentelor consumate acasă a urcat cu 1,0%, înregistrând a şasea creştere lunară consecutivă de cel puţin 1,0%.
În cele 12 luni până în iunie, IPC a crescut cu 9,1%. Acesta a fost cea mai mare creştere din noiembrie 1981 şi a urmat unui avans de 8,6% în mai.
Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră că IPC va creşte cu 1,1% şi va accelera cu 8,8% de la an la an.
Preţurile de consum sunt în urcare, determinate de lanţurile globale de aprovizionare tensionate şi de stimulente fiscale masive din partea guvernelor, acordate la începutul pandemiei de Covid-19.
Războiul aflat în desfăşurare în Ucraina, care a provocat o creştere a preţurilor la alimente şi combustibili la nivel mondial, a înrăutăţit situaţia.
Banca Canadei a anunţat miercuri o majorare cu un punct procentual complet a ratei sale de politică monetară, o creştere foarte mare, observată ultima dată în 1998.
Preţurile benzinei din SUA au atins niveluri record în iunie, depăşind în medie 5 dolari pe galon, conform datelor grupului de susţinere a automobiliştilor AAA. De atunci, acestea au scăzut faţă de vârful de luna trecută şi au avut o medie de 4,631 USD pe galon, miercuri, ceea ce ar putea atenua o parte din presiunea asupra consumatorilor.