Sari direct la conținut

O delegație israeliană merge la Moscova pe fondul disputei privind agenția care ajută evreii ruși să emigreze în Israel

HotNews.ro
Yair Lapid, Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia
Yair Lapid, Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

​O delegație israeliană va călători miercuri la Moscova pentru a purta discuții cu oficiali ruși pe fondul unei dispute privind activitățile unei agenții din Rusia care ajută evreii să emigreze în Israel, a declarat biroul premierului Yair Lapid, relatează Reuters.

Ministerul de Justiție al Rusiei solicită închiderea filialei ruse a Agenției Evreiești. Autoritățile au susținut că a încălcat legile privind confidențialitatea și se așteaptă să prezinte mai multe detalii într-un tribunal rus joi.

Cazul a stârnit îngrijorări în Israel cu privire la o criză cu Rusia, care găzduiește o mare comunitate evreiască și deține influență în Siria.

„În coordonare cu autoritățile din Rusia, delegația israeliană va pleca în această seară la Moscova și va avea întâlniri cu părțile relevante din sistemul rus”, se arată într-un comunicat al biroului lui Lapid.

Aproximativ 600.000 de ruși sunt eligibili să emigreze în Israel. Oficialii au spus că a existat o creștere a cererilor de când a apărut disputa cu privire la Agenția Evreiască, care are sediul la Ierusalim și este cea mai mare organizație evreiască non-profit din lume.

Lapid a spus că închiderea filialei sale din Rusia ar fi „gravă, cu ramificații pentru relațiile (bilaterale)”.

Creată în 1929, Agenția Evreiască se ocupă în special de organizarea emigrării în Israel a persoanelor de origine evreiască.

După invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, Israelul a adoptat inițial o atitudine prudentă, premierul de atunci Naftali Bennett argumentând pentru legături privilegiate cu ambele țări. Yaïr Lapid, pe atunci șef al diplomației, a condamnat ferm „o încălcare gravă a ordinii internaționale”.

„Este clar pentru toți cei implicați în relațiile ruso-israeliene că decizia (privind Agenția Evreiască) este politică, datorită poziției Israelului și a lui Lapid cu privire la războiul din Ucraina”, potrivit cotidianului Yediot Aharonoth.

De atunci, Yair Lapid, odată cu preluarea mandatului, și-a reînnoit criticile față de Rusia, rămânând în același timp precaut pentru a păstra legăturile cu Moscova, considerată crucială pentru păstrarea capacității Israelului de a efectua atacuri aeriene în Siria, unde Moscova este prezentă în sprijinul regimului. Israelul vizează în special grupuri apropiate de Iran, inamicul său numărul unu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro