Sari direct la conținut

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz vrea să fie achitat în apel în Elveția

HotNews.ro
Beny Steinmetz, Foto: Captura YouTube
Beny Steinmetz, Foto: Captura YouTube

Magnatul franco-israelian Beny Steinmetz vrea să fie exonerat la procesul său de apel, care a început luni la Geneva, după ce a fost condamnat pentru corupție într-un caz legat de drepturi miniere în Guineea, potrivit AFP.

Flancat de doi noi apărători, un Beny Steinmetz zâmbitor a apărut luni dimineață pentru a contesta condamnarea sa în ianuarie 2021 de către tribunalul penal din Geneva.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare și la plata a 50 de milioane de franci elvețieni (52 de milioane de euro) drept despăgubiri pentru „coruperea de funcționari publici” în Guineea.

De atunci, Steinmetz, în vârstă de 66 de ani, care și-a susținut nevinovăția pe tot parcursul primului proces, și-a reorganizat echipa de avocați.

„Ne așteptăm ca instanța să recunoască faptul că Beny Steinmetz nu a mituit pe nimeni”, a declarat pentru AFP avocatul său, Daniel Kinzer, înainte de începerea procesului.

„Pași greșiți, greșeli, neînțelegeri”

Luni, avocatul a întocmit o listă lungă de pași greșiți, erori și neînțelegeri, care, în opinia sa, subminează argumentele acuzării.

Dar procuratura nu a apreciat acuzațiile de a fi „cumpărat” mărturia unuia dintre principalii actori din acest caz, Mamadie Touré, a patra soție a fostului președinte guinean Lansana Conté, care a încheiat un acord cu justiția americană.

„Nu ne oprim de la nimic pentru a încerca să găsim o portiță procedurală”, a declarat Yves Bertossa, primul procuror, spunând că dosarul se bazează pe multe elemente și că ideea unei mărturii cumpărate este ridicolă.

Procesul a fost punctul culminant al unei lungi anchete internaționale lansate în 2013 cu privire la licențele miniere acordate în Guineea companiei Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), în cadrul căreia Steinmetz avea calitatea de consilier.

Potrivit echipei lui Steinmetz, BSGR a obținut în mod legal drepturile de exploatare minieră și a încercat, în circumstanțe dificile și complexe, să înființeze o exploatare minieră care ar fi putut aduce beneficii intereselor naționale ale Guineei.

Procuratura din Geneva îl acuză că a pus la punct un aranjament financiar prin intermediul unor companii-paravan pentru a plăti mită în valoare de aproximativ 10 milioane de dolari lui Mamadie Touré, pentru ca BSGR să obțină drepturi miniere în Guineea.

BSGR a primit dreptul de a explora blocurile 1 și 2 ale unuia dintre cele mai mari zăcăminte de minereu de fier din lume de la Simandou în 2008, cu puțin timp înainte de moartea lui Lansana Conté, unde a investit aproximativ 160 de milioane de dolari.

BSGR a vândut 51% din acțiunile sale companiei braziliene Vale pentru 2,5 miliarde de dolari în 2010.

„Pact de corupție”

Potrivit procuraturii din Geneva, Beny Steinmetz i-a promis mită – dintre care o parte ar fi fost direcționată prin conturi elvețiene – lui Mamadie Touré în 2005 și apoi a plătit sau a făcut să plătească din 2006 până în 2012, pentru ca BSGR să înlocuiască grupul anglo-australian Rio Tinto în blocurile 1 și 2 ale minei.

Ales în 2010, președintele Alpha Condé a revizuit toate permisele miniere acordate de predecesorul său, anulând drepturile BSGR în 2014.

Potrivit procuraturii din Geneva, a existat un „pact de corupție” între Steinmetz, reprezentanții săi în Guineea, fostul președinte Conté și Mamadie Touré.

Touré a susținut că a primit plăți. Ea nu s-a prezentat la procesul din 2021, așa cum a cerut apărarea, iar luni, Kinzer a protestat împotriva faptului că acuzarea s-a bazat atât de mult pe mărturia lui Touré, pe care nu a reușit niciodată să o intervieveze. El a cerut ca această mărturie să fie invalidată în întregime.

Beny Steinmetz, care locuia la Geneva în momentul în care au avut loc evenimentele de care este acuzat, a declarat că nu a cerut „niciodată” nimănui să îi plătească bani doamnei Touré.

Cine este Beny Steinmetz

În decembrie 2020, magnatul israelien Benyamin Steinmetz (65 de ani) a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română.

În ianuarie 2021, la șapte ani după începerea anchetei, un tribunal elvețian l-a condamnat pe Beny Steinmetz (64 de ani) la cinci ani de închisoare cu executare pentru coruperea unor agenți publici în Guineea, într-un dosar privind licențele miniere. El a fost obligat și la plăți compensatorii (o formă de despăgubire) de 50 de milioane de franci elvețieni (46 milioane) către statul elvețian. Decizia nu este însă definitivă.

ONG Public Eye, care în 2013 a publicat o organigramă foarte complexă a grupului lui Beny Steinmetz, spunea că acest dosar este „emblematic pentru practicile prădătoare din sectorul minier” și constituie o „adevărată imersiune în mecanismele corupției internaționale, având ca fundal Guineea, una dintre cele mai sărace țări din lume”.

Tribunalul din Geneva a examinat acuzațiile privind acordarea de mită în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro), prin intermediul unor conturi elvețiene, către funcționari de rang înalt din Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest, foarte săracă, în ciuda abundenței resurselor naturale.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro