Sari direct la conținut

Iranul devine membru al OCS, organizația de securitate fondată de Rusia și China

HotNews.ro
Steagurile Chinei, Rusiei și Iranului, Foto: Dreamstime.com
Steagurile Chinei, Rusiei și Iranului, Foto: Dreamstime.com

Iranul a semnat un memorandum pentru a deveni membru permanent al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), a declarat joi ministrul iranian de externe, în contextul în care Teheranul încearcă să depășească izolarea economică pe fondul sancțiunilor americane, transmite Reuters.

„Prin semnarea documentului pentru statutul de membru cu drepturi depline al OCS, acum Iranul a intrat într-o nouă etapă a diferitelor cooperări economice, comerciale, de tranzit și energetice”, a scris Hossein Amirabdollahian pe pagina sa de Instagram.

  • UPDATE 12:58 Vladimir Putin a salutat joi evoluția „pozitivă” a relațiilor cu Teheranul în timpul unei întâlniri cu omologul său iranian în marja summitului OCS. „La nivel bilateral, cooperarea noastră se dezvoltă într-un mod pozitiv. Facem totul pentru ca Iranul să devină un membru cu drepturi depline al OCS”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu omologul său iranian Ebrahim Raissi la Samarkand.

Organismul de securitate din Asia Centrală, în expansiune rapidă, ai cărui membri fondatori sunt China și Rusia, a aprobat cererea de aderare a Iranului anul trecut, în condițiile în care liderii de la Teheran au cerut membrilor (OCS) să îl ajute să formeze un mecanism pentru a evita sancțiunile impuse de Occident din cauza contestatului său program nuclear.

Președintele iranian Ebrahim Raisi s-a aflat joi în Samarkand, oaza Drumului Mătăsii din Uzbekistan, pentru a participa la un summit al organizației. El ar urma să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat presa iraniană.

Organismul, format în 2001 ca un forum de discuții pentru Rusia, China și fostele state sovietice din Asia Centrală, s-a extins în urmă cu patru ani pentru a include India și Pakistan, cu scopul de a juca un rol mai important ca o contrapondere la influența occidentală în regiune.

Iranul va putea acum să participe la reuniuni, deși este posibil să dureze ceva timp pentru a deveni membru cu drepturi depline, a declarat secretarul general adjunct al organizației, Grigori Logvinov, pentru televiziunea de stat rusă.

Economia Iranului a fost grav afectată după 2018, când președintele american de atunci, Donald Trump, a abandonat acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale, inclusiv Rusia și China.

Luni de discuții indirecte între Iran și administrația președintelui american Joe Biden au ajuns într-un punct mort din cauza mai multor obstacole în ceea ce privește relansarea pactului nuclear, în baza căruia Teheranul a fost de acord să își limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor.

(foto articol: © Designer491 | Dreamstime.com)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro