Sari direct la conținut

Silvio Berlusconi revine în Parlamentul Italiei la 9 ani de la condamnarea pentru fraudă. I se va alătura iubita sa, cu 54 de ani mai tânără

HotNews.ro
Silvio Berluconi și Marta Fascina, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia
Silvio Berluconi și Marta Fascina, Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Victoria răsunătoare a coaliției de extremă-dreapta la alegerile generale de duminică din Italia marchează revenirea în Parlament a fostului premier Silvio Berlusconi, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, la 9 ani după ce a fost condamnat pentru fraudă fiscală, scrie Reuters.

Berlusconi, care joi va împlini 86 de ani, a câștigat cu peste 50% din voturi un loc în Senat în circumscripția de nord Monza, unde miliardarul deține o vilă și clubul local de fotbal, proaspăt promovat în prima divizie Serie A.

„Voi încerca să acționez ca factor care va stabili jocul în următorul guvern”, le-a spus Berlusconi susținătorilor săi după ce a votat, duminică, exprimându-și dorința de a rămâne în prima linie din politică în pofida vârstei și a sănătății precare.

Berlusconi a suferit o intervenție chirurgicală pe cord în 2016, s-a îmbolnăvit grav de COVID în 2020, iar în ultimul an a fost spitalizat cu diverse afecțiuni.

Iubita lui Berlusconi i se va alătura în Parlamentul Italiei

În Parlament i se va alătura iubita sa, Marta Fascina, în vârstă de 32 de ani, care a fost aleasă din partea formațiunii Forza Italia pentru un nou mandat de deputat în Sicilia. Ea a fost realeasă cu circa 36% din voturi, în colegiul din Marsala.

Astfel, Fascina urmează să-și ocupe locul în Camera Deputaților, în timp ce Berlusconi va avea un loc în Senat. Totuși, fostul premier va trebui să renunțe la postul de europarlamentar câștigat în 2019. Unii au speculat că Berlusconi ar viza funcția de șef al Senatului, în ciuda problemelor sale de sănătate.

Giorgia Meloni, al cărei partid Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern.

După Suedia, extrema-dreaptă face un nou progres spectaculos în Europa, unde pentru prima dată din 1945 un partid post-fascist se află la porţile puterii.

Rămânând în opoziţie la toate guvernele succesive de la alegerile legislative din 2018, Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FdI) s-au impus ca principală alternativă, trecând de la 4,3% la un sfert din voturi, potrivit primelor estimări, devenind primul partid din peninsulă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro