Cele 5 moduri în care puteau fi lovite conductele Nord Stream, de la torpile la explozibili puși prin interior cu ajutorul „pigs” / Ce spune un reputat expert naval
Conductele Nord Stream 1 și 2 ce trec pe sub Marea Baltică ar fi putut fi lovite în cinci moduri, spune reputatul expert naval HI Sutton, care subliniază că, deși incertitudinile sunt inerente în cazul unui război hibrid, suspectul de serviciu este Rusia.
Suedia a anunțat joi că a descoperit o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductelor Nord Stream. Două dintre locurile unde sunt sparte țevile sunt în zona economică exclusivă a Suediei, două în cea a Danemarcei.
HI Sutton a postat pe Twitter și o hartă unde se află primele trei scurgeri de gaz și posibila poziție a celei de-a patra.
***OSINT***
Here -> https://t.co/mgIw61KFZ8Likely location of 4th leak on Russia’s #Nordstream gas pipeline in Baltic. #OSINT
Despite the
uncertainties inherent in hybrid warfare (and to an extent seabed warfare), eyes are on #Russia pic.twitter.com/GRomvcu2Kh
— H I Sutton (@CovertShores) September 29, 2022
Cele 5 moduri în care puteau fi lovite conductele Nord Stream
Expertul naval amintește că navele Marinei Ruse au desfășurat mai multe exerciții în Marea Baltică și subliniază că a fost consemnată o activitate submarină sporită cu o săptămână înainte de exploziile la conducte.
Potrivit lui HI Sutton, există cinci moduri prin care puteau fi provocate distrugerile de la Nord Stream 1 și 2:
- explozibili poziționați deasupra conductelor cu ajutorul unor vehicule subacvatice, posibil cu mult timp înainte
- explozibili plasați în timpul fazei de construcție
- explozibili plasați în interiorul conductelor, posibil cu ajutorul „pigs” (pipeline inspection gadgets – aparate de inspecție a conductelor). În mod normal, acestea necesită flux de gaze și, dacă ar fi folosite, ar reduce numărul suspecților
- explozibili plasați de o navă de suprafață
- torpile – pare cel mai puțin probabil
Rusia, suspectul de serviciu, sugerează că americanii sunt de vină
Anders Åslund, un cercetător suedez specializat în subiecte legate de Rusia, afirmă că „vinovatul evident” pentru explozii pare să fie una dintre cele mai secrete structuri militare ale Rusiei.
„Vinovatul evident pentru exploziile Nord Stream pare să fie GUGI (Glavnoe Upravlenie Glubokikh Issledovanii) din Sankt Petersburg, care are minisubmarine (cunoscute din incursiunile submarinelor sovietice în [apele teritoriale] ale Suediei”.
Uniunea Europeană și NATO s-au ferit să indice un posibil suspect, dar au subliniat că este vorba de un „sabotaj” și analizează modalitățile de protejare eficientă a infrastructurii energetice.
Moscova i-a cerut miercuri lui Joe Biden să spună dacă SUA se află sau nu în spatele scurgerilor, Casa Albă răspunzând că insinuarea este „ridicolă”.
Joi dimineață Rusia a revenit cu noi insinuări, ministerul de externe condus de Serghei Lavrov transmițând un scurt mesaj în care afirmă că „incidentul de pe Nord Stream a avut loc într-o zonă controlată de serviciile secrete americane”.
Germania se teme că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru ziarul german Tagesspiege. Mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid, a notat sursa citată.
Ideea unui „sabotaj” este principala variantă de lucru, fiind vorba de o operaţiune cu siguranță complexă dar nicidecum imposibilă pentru o armată competentă. Iar acestea sunt numeroase în zonă, notează AFP, enumerând câteva ipoteze în ce privește sabotajul.