Guvernul britanic vrea să blocheze toate cererile de azil ale migranților ilegali după ce deportarea în Rwanda nu i-a descurajat
Ministrul britanic de Interne Suella Braverman a prezentat marți un plan de a acorda guvernului puteri sporite pentru a putea bloca migranții care traversează ilegal Canalul Mânecii să ceară azil, relatează Reuters.
Consilierii lui Braverman afirmă că aceasta se va folosi de discursul pe care îl va susține la conferința anuală a Partidului Conservator aflat la guvernare pentru a cere noi puteri astfel încât guvernul să îi poată deporta pe cei care intră ilegal în Marea Britanie.
„Este just să întindem mâna prieteniei celor care se află cu adevărat în nevoie. Părți ale sistemului nu funcționează. Trebuie să punem capăt abuzărilor de reguli și reducem cifrele care nu întrunesc nevoile economiei noastre”, afirmă un draft al discursului ei obținut de jurnaliștii de la Reuters.
Noile puteri vor reprezenta o sporire a măsurilor pe care le poate lua guvernul de la Londra și au fost gândite pentru a impune o interdicție de facto asupra tuturor solicitărilor de azil depuse de persoanele care intră în Marea Britanie ilegal.
Deportarea în Rwanda nu i-a descurajat pe migranții ilegali
Guvernul anterior al lui Boris Johnson a sperat că un plan de a deporta persoanele sosite ilegal în Marea Britanie ca Rwanda se va dovedi un factor descurajator pentru rețelele de migrație ilegală.
„Cei care încearcă să treacă de coadă sau să abuzeze de sistemele noastre nu vor găsi o cale automată pentru a se stabili în țara noastră, ci mai degrabă vor fi mutați rapid și uman într-o țară terță sigură sau în țara lor de origine”, a spus Boris Johnson în luna aprilie, adăugând că Rwanda este „una dintre cele mai sigure țări din lume”.
Johnson a anunțat planul pe 14 aprilie însă în perioada verii numărul de migranți care au sosit în Marea Britanie după ce au traversat Canalul Mânecii în ambarcațiuni improvizate sau bărci de mici dimensiuni au atins noi niveluri record.
Plecarea primului avion care urma să transporte migranți din Marea Britanie în Rwanda a fost blocată pe ultima sută de metri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 15 iunie.
Potrivit Reuters, Braverman urmează să afirme în discursul său că guvernul de la Londra intenționează să se asigure că politicile sale privind migrația ilegală „nu pot fi deraiate de abuzarea legilor privind sclavia modernă, Legea (britanică) privind Drepturile Omului sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.