Aderarea României şi a Bulgariei la Schengen: Preşedinţia cehă a Consiliului UE cere o decizie favorabilă în acest an / "Aşteaptă de peste 11 ani" / Europarlamentar german (AfD): "Vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei"
Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul ceh de Externe Mikulas Bek, miercuri, în plenul Parlamentului European.
- Europarlamentar neamț: Germania nu s-a opus niciodată aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen
- Europarlamentar olandez: Mi-e rușine cu Guvernul olandez, cer premierului să susțină aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen
- „În ultimii ani, spaţiul Schengen a resimţit provocări precum valul de migranţi din 2015-2016 şi consecinţele actualului conflict din Ucraina.
- Preşedinţia (cehă a Consiliului UE) consideră că extinderea Schengen este un element fundamental şi se angajează să facă progrese pentru ca România şi Bulgaria să adere la acest spaţiu”, a spus Bek în plenul de la Strasbourg, care dezbate procesul de aderare a României și Bulgariei la zona Schengen.
Supunerea la vot a unei rezoluţii a Parlamentului European pe această temă este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie.
Oficialul ceh a precizat că săptămâna viitoare vor începe vizite ale experţilor europeni în România şi Bulgaria.
„România şi Bulgaria aşteaptă o decizie a Consiliului de peste 11 ani”
La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a reamintit că România şi Bulgaria au îndeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen, lucru recunoscut încă din 2011.
- „În ultimii 35 de ani, am construit o întreagă arhitectură pentru spaţiul Schengen şi trebuie să continuăm să îmbunătăţim această arhitectură.
- Sprijinul europenilor pentru Schengen demonstrează importanţa lui.
- România şi Bulgaria aşteaptă o decizie a Consiliului de peste 11 ani. Doresc să laud partenerii români şi bulgari pentru modul în care au gestionat frontierele externe ale Uniunii în faţa unui val mare de refugiaţi ucraineni”, a subliniat Schinas.
Acesta a adăugat că cele două ţări rămân angajate în aplicarea acquisului Schengen şi în asigurarea securităţii la frontierele externe, precizând că apropiata vizită a experţilor europeni nu înseamnă o reevaluare a pregătirii celor două ţări, ci doar o ocazie ca statele membre să primească ultimele actualizări privind aplicarea normelor Schengen în România şi Bulgaria.
- „Comisia Europeană îşi reiterează sprijinul deplin pentru aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. Avem ocazia ca în decembrie să luăm această decizie istorică”, a încheiat reprezentantul executivului UE.
Liderul grupului Partidului Popular European, Manfred Weber, a spus și el că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen.
- „România şi Bulgaria au aşteptat 11 ani, aşa ceva este inacceptabil, nu există motive obiective pentru a lăsa cele două state în afara Schengen. PPE a luptat mereu şi constant pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen şi cerem Consiliului să dea undă verde”, a insistat eurodeputatul german.
„Acest blocaj în Consiliu trebuie să înceteze, solidaritatea trebuie să fie aplicabilă tuturor”
În opinia liderei grupului S&D, Iratxe Garcia Perez, ţinerea României şi a Bulgariei în afara spaţiului Schengen fără a exista un motiv obiectiv, tehnic, în această privinţă este o „chestiune de dreptate, în cele din urmă”.
- „Acest blocaj în Consiliu trebuie să înceteze, solidaritatea trebuie să fie aplicabilă tuturor. Trebuie să adoptăm o rezoluţie şi să transmitem un mesaj foarte clar Consiliului”, a declarat eurodeputata spaniolă.
„După 11 ani, îmi este ruşine de cetăţenii români şi bulgari, care simt pe bună dreptate că nu sunt trataţi în mod egal”
Eurodeputata olandeză Sophia In ‘t Veld, membră a partidului Democraten 66 aflat la guvernare în Olanda, s-a declarat rușinată că Guvernul de la Haga se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a cerut premierului olandez, Mark Rutte, să sprijine extinderea zonei europene de liberă circulație și cu cele două țări candidate.
- „Mi-e rușine cu Guvernul olandez, pentru că acest guvern a fost printre principalele obstacole aici, în mare măsură din cauza unor motive politice. Respectarea drepturilor și legilor nu e ceva opțional. Prin urmare, cer premierului Olandei să respecte legea și să susțină aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Cred că în astfel de vremuri trebuie ca unitatea europeană să vină înaintea intereselor naționale. Bulgaria și România își au locul în spațiul Schengen”, a spus Sophia In ‘t Veld.
Ea a reamintit că din 2011 Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
- „După cum am auzit, evaluarea României și Bulgariei privind aderarea la spațiul Schengen s-a încheiat de multă vreme.
- În 2011, deja Comisia Europeană recomanda aderarea lor. La 11 ani după, în 2022, stimați colegi, mie mi-e rușine.
- Mi-e rușine de români și de bulgari, care pe bună dreptate cred că nu sunt tratați în mod egal și că nu au primit același drept la a călători fără frontiere.
- Mi-e rușine că Consiliul nu și-a onorat angajamentele. Am stabilit niște proceduri comune și niște mecanisme de evaluare, prin urmare ar trebui să respectăm rezultul.
- Procesul Schengen n-ar trebui să devină un câmp de bătălie pentru alte chestiuni politice”, a mai spus europarlamentarul Renew Europe.
Reprezentanta grupului Verzilor, Tineke Strik, a spus și ea că este în interesul Uniunii Europene ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen, dar ea s-a pronunţat pentru ”o decizie obiectivă, bazată pe merite, fără a amesteca chestiunile politice”.
„Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”
În schimb, eurodeputatul german Guido Reil, din grupul Identitate şi Democraţie (ID), a lansat un atac virulent la adresa României şi a Bulgariei, susţinând că cele două state nu trebuie să fie acceptate în Schengen şi că aderarea lor la UE a fost o greşeală.
- „În ultimul an am fost de multe ori în România şi vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul Europei.
- În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România. Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”, a afirmat Reil, membru al partidului naţionalist-autoritar Alternativa pentru Germania (AfD), citat de Agerpres.
După această intervenţie, preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta PE, Roberta Metsola, pentru a-l sancționa.
Eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a apreciat că este nevoie mai degrabă de o reformă a spaţiului Schengen, nu de extinderea sa prin „admiterea a trei state corupte” (Bulgaria, Croaţia şi România, n.red.), el invocând ca argument indicele Transparency International. În opinia sa, aderarea României şi a Bulgariei la Schengen va duce la o migraţie în masă.
În decembrie, urmează să se ridice din nou, la Consiliul UE, problema extinderii Schengen.
Miercuri, Parlamentul European a dezbătut o rezoluție nelegislativă privind extinderea Schengen, la solicitarea socialiștilor europeni. (Foto: Dreamstime)