Sari direct la conținut

Planul NATO care va avea consecințe profunde: armata ucraineană va face tranziția la armele occidentale

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

La Bruxelles s-a întâmplat ceea ce Putin a vrut de fapt să prevină. Jens Stoltenberg a spus că, pe termen mai lung, NATO va ajuta „Ucraina să facă tranziția de la echipamente din epoca sovietică la echipamente NATO moderne”. Consecințele sunt de anvergură.

NATO vrea să elaboreze un plan pe zece ani pentru a integra complet armata ucraineană și industria de apărare a țării în arhitectura militară occidentală. Primele detalii ale planului urmează să fie clarificate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, potrivit Der Tagesspiegel.

Până în prezent, Ucraina a folosit în principal echipamente dezvoltate în perioada fostei Uniuni Sovietice. Acest lucru îngreunează sarcina Occidentului de a asigura aprovizionarea cu arme și muniții pentru apărarea împotriva Rusiei. În plus, întreținerea și furnizarea de piese de schimb reprezintă o problemă.

Revista Politico a interpretat evenimentele ca un fel de lumină verde pentru aderare la NATO: Ucraina se alătură alianței fără a deveni de fapt membru, fără a fi nevoie de invocarea celebrului articol 5, care prevede că un atac armat împotriva unuia dintre membri este un atac împotriva tuturor.

Rusia amenință că primirea Ucrainei în NATO înseamnă un al treilea război mondial

De la declararea independenței în 1991, după destrămarea URSS, conducerea de la Kiev a tot încercat să adere la Alianța Nord-Atlantică. Pe vremea aceea, Ucraina era deosebit de puternică din punct de vedere militar: alături de Rusia, Belarus și Kazahstan, era una din fostele republici sovietice care dețineau arme nucleare. Între timp, a renunțat la ele de bunăvoie, în timp ce Rusia a rămas putere nucleară.

În Memorandumul de la Budapesta (1994), Rusia, SUA și Marea Britanie s-au obligat să respecte în schimb suveranitatea Ucrainei. Cel mai târziu în 2014, odată cu anexarea Crimeei, s-a dovedit însă că acele garanții de securitate nu au avut nicio valoare. Mulți politicieni și lideri militari ucraineni au regretat amarnic renunțarea la arsenalul nuclear, potrivit DW.

Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenţia TASS, preluat de Reuters.

„Kievul este conștient că un astfel de pas (admiterea în NATO, n.r.) înseamnă o escaladare sigură spre un al treilea război mondial„, a explicat miercuri Venediktov.

Volodimir Zelenski cere oficial aderarea Ucrainei la NATO Foto: Handout / AFP / Profimedia

Planul NATO va avea consecințe profunde

1. Acces la arme și muniții. Se reduce declajul față de Rusia

Prin această mișcare, scrie Der Tagesspiegel, Ucraina ar avea la dispoziție o mare parte din arsenalul occidental iar producția industriei militare occidentale ar putea, de asemenea, să intre în țară.

În acest scenariu, Kievul nu ar mai trebui să se teamă de o lipsă de arme și muniții. Rusia nu ar mai fi un adversar copleșitor în ceea ce privește echipamentul militar, așa cum este în prezent.

2. Necesită sprijin politic

Și încă un aspect crucial: NATO, ca organizație, nu are posibilitatea de a furniza ea însăși arme sau muniții; acest lucru trebuie să fie făcut întotdeauna de statele individuale. Prin urmare, sprijinul trebuie să fie dorit din punct de vedere politic. Acesta nu ar veni automat în Ucraina, chiar dacă armata sa ar fi convertită la standardele occidentale.

3. Fiecare va clama victoria

Ucraina câștigă în mod semnificativ în ceea ce privește securitatea și potențialul de descurajare față de Rusia – și ar putea chiar să renunțe la statutul de membru deplin al NATO.

Rusia, la rândul său, ar putea susține că Ucraina nu a devenit parte a NATO. Scopul declarat al Moscovei a fost de ani de zile să împiedice acest lucru.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solictat aderarea la NATO și a semnat o cerere de aderare accelerată la alianța de securitate formată din 30 de state.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro